2024-12-26
家人一直鍾意食潮州菜,知道陳儀興係太古附近都開左分店,就同屋企人過去食晚飯🥢餐廳採用傳統中式風格,乾淨企理,店員態度都好道切👍🏻而家仲推出左$88精緻小菜系列,真係好抵食,同屋企人或者拍拖就算人少少都食到多幾款野食上菜前店員先奉上功夫茶,茶香濃郁,入口清爽而不澀滷水鵝肝(半份)$138鵝肝滷得入味,入口嫩滑柔軟,滷水香味十足,墊底嘅豆腐吸滿滷汁,內裡滑嫩,與鵝肝一齊食感覺更加豐富汕頭煎蠔餅 $88蠔餅外層煎得金黃香脆,內裡保持濕潤,蠔肉量幾足,啖啖都有蠔肉,粉漿比例適中,唔會過厚,同時又冇乜油膩感,香口惹味荔芋香酥鵝 $88係一道非常考功夫嘅菜式,香酥鵝炸得鬆化綿密,芋蓉部分香氣濃郁,入口即溶,鵝肉軟腍,鵝香突出,兩者加埋咸中帶甜非常配合潮洲白粥 $15 絲苗白飯$15 潮州菜靈魂-潮州粥入口順滑有米香,配滷水一流👍🏻另外白飯都煲得軟硬適中,粒粒分明🍚
上菜前店員先奉上功夫茶,茶香濃郁,入口清爽而不澀
滷水鵝肝(半份)$138
汕頭煎蠔餅 $88