一向知道陳儀興的潮州菜有質素,一眼看中坊間少有的手工菜,可惜要兩日前預訂,沒有準備!幸好又見到有個富貴自選套餐,有鮑魚有翅食,還可以優惠價自選一款小食,相比散點省錢。鴿吞翅(足三両).潮式炸雙棗  $638我選了這個組合,因為欣賞鴿吞翅這款手工菜,很少酒家願意做,就算肯做,取價亦進取。賣相吸引,鴿子張口,肚子脹卜卜,劏開看清楚,果然有足三兩份量的翅,軟滑味濃郁,高湯餵飽,好好味!鴿肉嫩滑,尤其鴿皮,同樣飽吸湯汁,入口即化;肉、翅及湯同吃,最是美味。潮式炸雙棗炸得酥香,外脆內嫩,咬開啖啖鮮肉,口感一流。鵝三寶 $298滷水鵝肉、鵝腸及鵝肝的組合,滷水清香,富茴香味,煮得入味,鵝肉連皮有脂肪,鬆軟味濃郁,鵝肝如預期中粉嫩;鵝腸爽口但就無咪鵝味;整體水準之上。家鄉炒潮州麵線 $128中規中矩,鑊氣爭少少,豆乾及肉乾有些過乾;不過配幼細的麵條味道唔錯,有些汁水,份量十足,飽肚好吃。福果甜芋泥 $45幼滑棉棉,甜度適中,沒有膩感,福果成功添口感。
鴿吞翅(足三両).潮式炸雙棗  $638
潮式炸雙棗
炸得酥香,外脆內嫩,咬開啖啖鮮肉,口感一流。
鵝三寶 $298
滷水鵝肉、鵝腸及鵝肝的組合,滷水清香,富茴香味,煮得入味,
鵝三寶
鵝肉連皮有脂肪,鬆軟味濃郁,鵝肝如預期中粉嫩;
鵝三寶
鵝腸爽口但就無咪鵝味;整體水準之上。
家鄉炒潮州麵線 $128
福果甜芋泥 $45
福果甜芋泥
幼滑棉棉,甜度適中,沒有膩感,福果成功添口感。
2024-11-06
2024-10-21 465 瀏覽
潮州菜,都可以非常精緻。喺太古站沿英皇道行去1001號,全幢樓都係各式各樣唔同嘅嘢食,路線都係行精緻為主,例如係今晚食嘅…“陳儀興尚潮樓”入到去環境闊落,有落地玻璃,十足高檔中菜,座位之間空間充足,坐得舒服。一坐低會首先奉上功夫茶。功夫茶甘甘地,幾唔錯。跟住我哋叫咗唔同嘅特色潮州菜。魚露浸花甲 (凍食) $198呢度嘅特色菜之一。大大隻嘅花甲浸喺魚露之中,大隻,新鮮,爽口。加上魚露嘅味道,令佢嘅新鮮程度更上一層樓。鵝三寶 $298潮州菜當然唔可以缺少潮州滷味。呢個”鵝三寶”包咗鵝肉、鵝肝同鵝腸。當中鵝肝好滑身,鵝肉肥瘦兼備,鵝腸處理得宜,一塊塊攤開咗冇捲埋一舊。三寶都好有水準。炸普寧豆腐 $88炸普寧豆腐都係呢度嘅特色菜,豆腐炸到外脆内軟,熱辣辣。點埋醋,餸酒一流。梅汁鱔球 $298用上台灣海膳,鱔球爽彈,大隻,肥美,配上酸酸哋嘅梅汁,開胃又鮑肚。香芒蝦球 $268用上大量芒果醬包圍着嘅蝦球,奶油感又香又豐富。蝦球大隻爽口彈牙,食落相當滿足。呢度無論係特色菜(如魚露花甲)定傳統菜(如鵝三寶)都好有驚喜,無論份量同味道都令人滿足,加上高級舒適嘅環境,上好嘅服務(例如送功夫茶,同只需$10
潮州菜,都可以非常精緻。

“陳儀興尚潮樓”

魚露浸花甲 (凍食) $198

鵝三寶 $298

炸普寧豆腐 $88

梅汁鱔球 $298

香芒蝦球 $268

呢度無論係特色菜(如魚露花甲)定傳統菜(如鵝三寶)都好有驚喜,無論份量同味道都令人滿足,加上高級舒適嘅環境,上好嘅服務(例如送功夫茶,同只需$100嘅開瓶費),無論人多人少,飲茶飲酒,都可以好好享受一番。
2024-10-21
  • 功夫茶
  • 招牌鵝三寶
  • 魚露浸花甲
2024-09-17 1047 瀏覽
同事介紹話呢間食潮州菜好正宗,今日終於抽到時間嚟試下,果然好正,每道菜嘅味道都夠哂到位。二十年老菜甫豬肚湯呢個年份嘅老菜甫,有藥用價值,非常陳年咸香,湯頭經過長時間熬煮,清甜得嚟有深度。豬肚爽嫩入味,菜甫的清香與湯的鮮味相互融合,係我近期飲過最好嘅湯👍👍梅汁鱔球梅汁鱔球使用新鮮嘅白鱔製作,搭配酸甜嘅梅汁,令鱔球嘅鮮味更加突出。梅汁嘅酸香平衡咗炸鱔魚嘅油膩感,每一口都爽彈juicy,最難得嘅係白鱔嘅骨都被廚師去得非常乾淨,就算平時唔太食魚嘅人亦都適合👍什菌爆炒海參柳什菌爆炒海參柳選用咗多種新鮮菌類,加入海參炒至香氣四溢。餐廳一般食海參都係食炆嘅比較多,炒嘅海參原來非常特別,香好多之餘仲保留咗海參軟腍又實在嘅口感😋碧綠川椒雞川椒的香氣同雞胸肉嘅鮮嫩形成絕妙嘅對比,讓每一口都充滿驚喜,雖然濃味,但係唔會太辣,但係花椒嘅香味好明顯🤤潮州炒魚麵魚麵成日聽,但今日第一次食,食落有啲魚蛋口感,爽得嚟又似麵,不過冇魚骨冇魚腥味,師傅炒得有獲氣,撈埋潮洲辣椒油一齊食仲正!😆見佢哋仲有包箱可以book, 啱哂一大家人節日family day活動,而且餐點夠多款式,後生同老一輩嘅人一齊食都冇問題。

二十年老菜甫豬肚湯

梅汁鱔球

什菌爆炒海參柳

碧綠川椒雞

潮州炒魚麵

2024-09-09
2024-07-01 2478 瀏覽
生醃膏蟹是一道具有獨特風味的潮汕菜式,以新鮮的膏蟹為主料,通過特殊的醃製方法,使螃蟹肉質更加鮮嫩豐潤。鮮豔的橙色的蟹膏和透明的蟹肉呈啫喱狀,味道鮮甜中帶有濃郁蒜蓉辣椒醃料的風味,風味獨特係香港先敢試。糯米釀雞翼將糯米和香料填充其中,再油炸到外皮香脆金黃鮮亮,入而既糯米鬆軟飽滿,糯米的粘性與雞肉結合,為整道菜帶來了豐富的口感層次。梅汁炆豬手使用梅汁和香料炆煮而成,豬手經過炆煮後,肉質變得極為軟嫩,入口即化。梅汁的酸甜味與豬肉的鮮美相得益彰,非常送飯。桑椹酒是一種以桑椹釀製,具有豐富的果香和獨特的口感,入口柔順,並帶有微妙的酸甜味。聽說這種酒還具有一定的保健功效,據說能夠淨化血液。福果甜芋泥是一道傳統的甜點,芋泥質地細膩滑潤,口感極為順滑。芋頭經過烹煮和拌打後,變成了柔軟的泥狀,口感豐潤,絕對能夠滿足甜食愛好者的味蕾。清心丸綠豆爽是一道解渴的傳統飲品,具有清熱解毒的功效,入口清涼。最後仲有好濃茶香既功夫茶送,成晚既服務都超好,定期黎check下使唔使換碟同加茶。💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐📍陳儀興尚潮樓 (英皇道)🏠 鰂魚涌英皇道1001號7樓1號舖💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐

💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐

📍陳儀興尚潮樓 (英皇道)
🏠 鰂魚涌英皇道1001號7樓1號舖

💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐💐

#hkfood #hkfoodblogger #hkfoodreview #hkig #hkfoodie #foodstagram #eatstagram #brunch #foodblog #getinmybelly #heresmyfood #foodporn #foodreview #foodhunt #travelhk #必食 #必食推介 #美食 #美食推薦
#生醃 #酒 #潮州菜 #生蟹 #lunch #潮州美食 #quarrybay #豬手 #香港潮州菜關注組 #打卡 #eatwithfoodiez
  • 梅汁豬手
2024-05-26 3116 瀏覽
位於鰂魚涌英皇道的陳儀興尚潮樓是一家以潮州菜為主打的餐廳,L型的餐廳佈局也不會讓我覺得很侷促。首先我們選了例牌份量的鵝片$188,每一片鵝肉都鮮嫩多汁,入口即化,滷汁濃厚。鵝腸$168,鵝腸充份吸收了滷汁的味道,香氣撲鼻,口感鮮美。荔芋香酥鵝$168,外酥內軟,荔芋的香甜與鵝肉的鮮美完美融合。潮式胡椒鹹菜浸台山蠔$268,蠔肉鮮嫩,搭配潮州特有的胡椒鹹菜,味道獨特。肚肉苦瓜煲$128,煲湯濃郁,肚肉入口即化,苦瓜的清香中和了肚肉的油膩,美味可口。欖菜肉碎炒飯$118,炒飯香氣四溢,欖菜與肉碎的搭配,讓人胃口大開。飯前飯後都搭配了功夫茶-烏崬單叢茶;入口後,茶葉散發出清新的清香,口感柔和細膩,不帶任何的苦澀味道,茶湯滋味鮮甜,回甘持久。最後還是少不了每人來份糖水;清心丸綠豆湯$45,舒爽的口感。除了美味的菜品,陳儀興尚潮樓的環境也是一大亮點。餐廳裝修簡約大方,溫馨舒適,讓人感覺彷彿置身於家中。服務人員姐姐們熱情周到,笑容滿面,讓我們感受到好溫暖。

首先我們選了例牌份量的鵝片$188,
每一片鵝肉都鮮嫩多汁,入口即化,滷汁濃厚。
鵝片

鵝腸

肚肉苦瓜煲

欖菜肉碎炒飯

功夫茶
清心丸綠豆湯

服務人員姐姐們熱情周到,笑容滿面,讓我們感受到好溫暖。
鵝片
鵝腸
肚肉苦瓜煲
欖菜肉碎炒飯
功夫茶
清心丸綠豆湯
  • 滷水鵝片
2天前 0 瀏覽
陳儀興是老字號,去過太子店覺得唔錯,約朋友食飯來此鰂魚涌分店。鵝三寶鵝肉有茴香香味,做得幾好。鵝肝與法國鵝肝有得比,甚至更嫩滑,冇咁油膩。鵝腸夠爽。如果滷水汁可以甜少少更啱我口味。鴿吞翅又叫仙鶴神針,湯清,鴿嫩滑,翅飽滿,上湯餵得淋,水準好。潮式炸雙棗蝦蟹棗配搭,炸得好,如果體積做得細啲更好,一口一粒。家鄉炒潮州麵線味道好,炒得幾好,有豆乾肉乾配合,唔油膩,清清地幾好食。福果甜芋泥香滑,非常好。環境唔錯,裝修配合,服務亦好。

鵝三寶
鵝肉有茴香香味,做得幾好。
鵝肝與法國鵝肝有得比,甚至更嫩滑,冇咁油膩。
鵝腸夠爽。
如果滷水汁可以甜少少更啱我口味。

鴿吞翅
又叫仙鶴神針,湯清,鴿嫩滑,翅飽滿,上湯餵得淋,水準好。

潮式炸雙棗
蝦蟹棗配搭,炸得好,如果體積做得細啲更好,一口一粒。

家鄉炒潮州麵線
味道好,炒得幾好,有豆乾肉乾配合,唔油膩,清清地幾好食。

香滑,非常好。

環境唔錯,裝修配合,服務亦好。
4天前 0 瀏覽
帶長輩去食家鄉菜慶生係有啲壓力,味道要正宗又要坐得舒服,開心搵到呢度大家都好滿意,有高級飲宴嘅水平。富貴自選套餐有金牌紅燒翅同潮式炸雙棗,金牌紅燒翅非常濃稠鮮美,魚翅好足料,面頭仲灑左炸瑤柱,甜上加甜。 紅燒翅嘅調味好重要,食得出自家熬製上湯嘅鮮味,咸淡恰到好處,濃郁得黎唔會膩好清甜。潮式炸雙棗有蝦棗同蟹棗,各有特色,明確食到蝦肉粒或蟹肉絲,真材實料。 雙棗炸得外脆內軟唔會油膩,蜜糖汁有加分作用,好似燒雞翼搽蜜糖咁將件事昇華左。油泡南澳島鮮魷幼嫩同時好爽口,大塊厚肉,連埋炸珍珠葉一齊食好香口。 不得不提個蝦醬真係一流,點一點個提鮮作用好勁,唔會太咸,有衝動想問師傅點較出黎。

講起潮州菜,我第一時間就係諗起陳義興,尤其係鰂魚涌分店,同屋企人每次食都好滿意🫶🏻 特別欣賞餐廳唔怕麻煩,落手落腳製作手工菜式。無論係鮑參翅肚、傳統潮州菜式、滷水拼盤定係地道平民小食都一應俱全🫡✨滷水雙拼 $168🧡推薦!自選兩款滷水食材揀咗元蹄同新鮮大墨魚🦑元蹄有嚼勁,軟嫩入味墨魚爽口,配埋醋汁真係無敵🤤✨金不換燉海螺 $78 🧡推薦!整體輕盈淡雅但金不換香料味道極為突出初嚐以金不換為主嘅湯,好飲!配料有海螺,有咬口由於個湯太有個性,海螺變咗配角添🤣✨普寧豆醬煮海魚 $288🧡推薦!兩大條海魚😋普寧豆醬嘅口味比較少見鹹鮮帶甘,提升魚肉鮮味唔係酒樓蒸魚既細軟綿滑路線結實有咬口,更掛汁,係另一種風味✨澳洲龍蝦上湯伊麵 $448 (時價)🧡推薦!龍蝦啖啖肉,原汁原味🦞伊麵吸收晒上湯精華條條分明,唔會黐埋一舊口感味道我都好鍾意😋但上湯做法未必適合重口味人士✨香煎韭菜粿 $55 即叫即煎,熱辣辣上枱包裹住大量韭菜條油份較重,韭菜香氣濃啲就更好

✨滷水雙拼 $168
🧡推薦!自選兩款滷水食材
揀咗元蹄同新鮮大墨魚🦑
元蹄有嚼勁,軟嫩入味
墨魚爽口,配埋醋汁真係無敵🤤

✨金不換燉海螺 $78
🧡推薦!整體輕盈淡雅
但金不換香料味道極為突出
初嚐以金不換為主嘅湯,好飲!
配料有海螺,有咬口
由於個湯太有個性,海螺變咗配角添🤣

✨普寧豆醬煮海魚 $288
🧡推薦!兩大條海魚😋
普寧豆醬嘅口味比較少見
鹹鮮帶甘,提升魚肉鮮味
唔係酒樓蒸魚既細軟綿滑路線
結實有咬口,更掛汁,係另一種風味

✨澳洲龍蝦上湯伊麵 $448 (時價)
🧡推薦!龍蝦啖啖肉,原汁原味🦞
伊麵吸收晒上湯精華
條條分明,唔會黐埋一舊
口感味道我都好鍾意😋
但上湯做法未必適合重口味人士

✨香煎韭菜粿 $55
即叫即煎,熱辣辣上枱
包裹住大量韭菜條
油份較重,韭菜香氣濃啲就更好
2024-10-30 0 瀏覽
主打潮州菜,更可以預早訂製特色手工菜。環境高級雅致,一家人聚餐絕對唔失禮~-陳年老菜脯肉碎粥 $75淡淡都食到肉碎,濃濃肉香亦有爽脆菜脯增加口感🤓粥水比例平均口感同味道都相當好-滷水雙拼 $168多款滷水選擇滷水元蹄呢個組合比較少見滿滿骨膠原嘅感覺滷水汁甜甜鹹鹹,風味幾好-富貴石榴蟹 $118手工預訂菜式,賣相精緻大量蟹肉,餡料飽滿芡汁清香,舒服既味道-普寧豆醬煮海魚 $288普寧豆醬配魚肉好夾新鮮,味道唔錯!-香煎韭菜粿 $55 以韭菜粿作為甜品作結😋

-陳年老菜脯肉碎粥 $75
淡淡都食到肉碎,濃濃肉香
亦有爽脆菜脯增加口感🤓
粥水比例平均
口感同味道都相當好

-滷水雙拼 $168
多款滷水選擇
滷水元蹄呢個組合比較少見
滿滿骨膠原嘅感覺
滷水汁甜甜鹹鹹,風味幾好

-富貴石榴蟹 $118
手工預訂菜式,賣相精緻
大量蟹肉,餡料飽滿
芡汁清香,舒服既味道

-普寧豆醬煮海魚 $288
普寧豆醬配魚肉好夾
新鮮,味道唔錯!

-香煎韭菜粿 $55
以韭菜粿作為甜品作結😋
2024-10-26 118 瀏覽
晚上同朋友一齊食飯,揀左呢間性價比非常高的潮式中菜館,環境寬敞座得好舒服,服務亦很好推介好多必試菜式比我地,同家人飯聚亦不錯!鵝片拼墨魚片鵝肉的多汁與墨魚的彈牙形成了獨特的口感對比,讓人回味無窮。金不換炒龍蝦香草的清香襯托出龍蝦的鮮甜,炒得恰到好處,不油不膩。豆醬半煎煮野生海魚豆醬濃郁和海魚的鮮甜使每一口都充滿層次感。厚菇芥菜煲濃郁的香菇味與芥菜的微苦相輔相成,讓這道菜既滋味豐富又健康營養。反沙芋頭外皮酥脆而內裡鬆軟,甜度適中,不會過於甜膩,是一道相當成功的甜品。青欖燉海螺片湯青欖的微酸和海螺片的鮮味和諧融合,青欖使整碗湯味道非常豐富。

鵝片拼墨魚片
鵝肉的多汁與墨魚的彈牙形成了獨特的口感對比,讓人回味無窮。

金不換炒龍蝦
香草的清香襯托出龍蝦的鮮甜,炒得恰到好處,不油不膩。

豆醬半煎煮野生海魚
豆醬濃郁和海魚的鮮甜使每一口都充滿層次感。

厚菇芥菜煲

2024-10-25 97 瀏覽
【鰂魚涌•陳儀興尚潮樓】@sheungchiulauqbππππππππππππππππππππππππππππππ激正潮州菜餐廳精選套餐鵝片拼墨魚金不換炒龍蝦豆醬半煎煮野生海魚厚菇芥茶煲反沙芋頭青欖燉海螺片湯鵝片拼墨魚鵝片和墨魚為主角,鵝肉鮮嫩多汁,配上墨魚的濃郁海味,兩者的口感相得益彰。 金不換炒龍蝦龍蝦鮮甜可口,搭配金不換的獨特香氣,提升了整體的層次感。炒製的手法恰到好處,保留了龍蝦的鮮嫩,讓人回味無窮。豆醬半煎煮野生海魚海魚的豆醬味道濃郁,與魚肉的鮮味形成了完美的平衡。魚肉煮得恰到好處,外脆內嫩,豆醬的醇厚更是增添了風味,讓人忍不住多吃幾口。厚菇芥茶煲厚菇香氣撲鼻,融合了芥菜的清新,使整體味道清爽而不油膩。反沙芋頭反沙芋頭外皮香脆,內裡軟糯,口感對比強烈。甜度適中青欖燉海螺片湯湯品清淡可口,青欖的酸味為海螺片增添了幾分清新。湯底清澈,海螺片鮮嫩餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 1200✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨#鰂魚涌美食 #陳儀興尚潮樓 #web3鰂魚涌 #陳儀興尚潮樓 #陳儀興 #鰂魚涌美食 #打冷 #潮州菜 #香
【鰂魚涌•陳儀興尚潮樓】@sheungchiulauqb
激正潮州菜餐廳

精選套餐
鵝片拼墨魚
厚菇芥茶煲

鵝片拼墨魚

厚菇芥茶煲
厚菇香氣撲鼻,融合了芥菜的清新,使整體味道清爽而不油膩。

反沙芋頭
反沙芋頭外皮香脆,內裡軟糯,口感對比強烈。甜度適中

餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥
服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄
食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾
性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 1200
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
#香港必吃 #香港好去處 #香港旅游攻略 #食在香港
#香港探店 #香港美食 #香港打卡 #香港生活 #蠔餅 #陳儀興尚潮樓 #鰂魚涌美食 #打冷 #潮州菜 #蠔餅 #滷水鵝
陳儀興尚潮樓 (英皇道)
鰂魚涌英皇道1001號7樓1號舖
陳儀興呢個品牌都試過幾間,今次試吓位於鰂魚涌既陳儀興尚潮樓。 相比之前去過既將軍澳、太子店,呢間環境更高雅、闊落。坐低先奉上潮汕功夫茶,再慢慢點菜! 🥢魚露浸花甲 花甲排得整整齊齊,賣相好靚。 九層塔、魚露味道突出入味,粒粒花甲肉脹身無沙,令人回味!🪿鵝三寶食潮州菜點可以唔點鹵水鵝?!呢個3拼有齊我最愛既鵝片、鵝肝、鵝腸。鵝片:鵝肉鮮味細嫩,鵝脂芳香。鵝肝:柔嫩入味,大件厚身,好吸引。鵝腸:彈牙有嚼勁。🥢炸普寧豆腐潮汕傳統菜之一,炸普寧豆腐呈三角形,炸得外脆內軟,真係要趁熱食,好香口! 🥢梅汁鱔球坊間少見既手工菜,用上台灣新鮮海鱔,鱔球厚身肥美,去骨走油後加上梅糕醬,酸酸甜甜惹味不膩! 🥢香芒蝦球香濃既香芒汁包住炸大蝦球,仲有奶油香,每一個蝦球都有乒乓波咁大隻,口感挺身彈牙!用餐後再送上功夫茶,整體服務都細心親切💕
相比之前去過既將軍澳、太子店,呢間環境更高雅、闊落。

坐低先奉上潮汕功夫茶,再慢慢點菜!

🥢魚露浸花甲
花甲排得整整齊齊,賣相好靚。
九層塔、魚露味道突出入味,粒粒花甲肉脹身無沙,令人回味!

🪿鵝三寶
食潮州菜點可以唔點鹵水鵝?!
呢個3拼有齊我最愛既鵝片、鵝肝、鵝腸。
鵝片:鵝肉鮮味細嫩,鵝脂芳香。
鵝肝:柔嫩入味,大件厚身,好吸引。
鵝腸:彈牙有嚼勁。

🥢炸普寧豆腐

🥢梅汁鱔球

🥢香芒蝦球

用餐後再送上功夫茶,整體服務都細心親切💕

✔️汕頭煎蠔烙 $128呢個蠔餅真係落足料 係超級多蠔仔🦪😍 而且炸得又唔會太油 食落完全唔覺得膩😚✔️鵝三寶 $298呢度嘅滷水食過咁多次都覺得好出色‼️ 係超級入味之餘又唔會太鹹😳鵝三寶包咗鵝肉、鵝肝同埋鵝腸 鵝肉肥瘦適中 有嚼勁但又唔會鞋🥰 另外鵝肝都超級好食 好厚又十分軟嫩🥹✔️梅汁鱔球 $298呢個講唔停都係第一次試 超級有驚喜🤩 鱔球大件爽彈 面頭鋪滿鹹鹹酸酸嘅醬汁 非常惹味👍🏻👍🏻✔️金不換魚露炒澳洲龍蝦 $398龍蝦超級新鮮🦞 見到職員係即場撈起 隻龍蝦仲係好生猛🫣食落肉質極爽彈 有羅勒嘅味道但又唔會蓋過咗肉質嘅鮮甜味😋😋
✔️汕頭煎蠔烙 $128

✔️鵝三寶 $298

✔️梅汁鱔球 $298

✔️金不換魚露炒澳洲龍蝦 $398
2024-10-09 375 瀏覽
🍽️汕頭煎蠔烙 $128蠔烙外層酥脆,入面有好多粒漲卜卜嘅蠔仔,味道好鮮甜😛🍽️鵝三寶 $298鵝三寶有鵝肝、鵝腸、鵝肉,鵝肝都幾厚身,口感creamy,味道香醇🥰鵝腸好爽口,鵝件肥瘦相間,肉味香濃😋豆腐好滑嫩,喺底吸收晒滷水汁🤤🍽️金不換魚露炒澳洲龍蝦 $398澳洲龍蝦口感爽彈,非常鮮甜🤩用咗金不換去炒,香氣撲鼻☺️🍽️梅汁鱔球 $298梅汁酸酸甜甜,非常開胃🥰鱔球肉質爽滑,唔係軟淋淋嗰種😌大大件,份量仲好多,食得好滿足🥰✅服務費味道😋 9/10性價比💰 7/10環境🔎 8.5/10服務🫶🏻 8.5/10打卡指數📸 8.5/10٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 推薦指數🥰 8.5/10
🍽️汕頭煎蠔烙 $128
蠔烙外層酥脆,入面有好多粒漲卜卜嘅蠔仔,味道好鮮甜😛

🍽️鵝三寶 $298

🍽️金不換魚露炒澳洲龍蝦 $398
澳洲龍蝦口感爽彈,非常鮮甜🤩用咗金不換去炒,香氣撲鼻☺️

🍽️梅汁鱔球 $298

慶祝紀念
紀念日
  • 招牌鵝三寶
2024-10-06 301 瀏覽
最近同屋企人去左陳儀興食飯,真係一個吾錯嘅選擇,今次我特別試左佢地嘅鵝肉同魚露浸花甲,令人好驚喜🥳😈鵝肉💰168鵝肉外皮香滑,肉質鮮嫩,配上特製醬汁,味道更加有層次🥳襯托出鵝肉嘅鮮味😈魚露浸花甲💰198味道超出色,花甲經過魚露浸泡,吸收左魚露嘅咸香,口感滑嫩,非常入味😈糯米釀雞翼💰116雞翼外皮香脆,咬落去有少少肉汁,吾會有乾柴嘅感覺😍入面嘅糯米吸引左雞肉嘅鮮味,口感豐富,每一啖都充滿濃郁嘅香氣,大推😈椒鹽九肚魚💰188九肚魚經過油炸後,外脆內嫰,色香味俱全,我地好快就清哂😈芋蓉原隻帶子(6件)💰298一上菜已經聞到濃郁芋頭味,估吾到帶子同芋頭會咁夾,帶子出面鋪滿一層香滑嘅芋泥,味道好濃烈,又吾搶帶子鮮味,超有心思💙😈炸普寧豆腐💰88味道正宗,外層嘅炸衣非常酥脆,咬落去果陣感受到豆腐嘅香滑,超有驚喜

😈鵝肉💰168

😈魚露浸花甲💰198

😈糯米釀雞翼💰116

😈椒鹽九肚魚💰188
九肚魚經過油炸後,外脆內嫰,色香味俱全,我地好快就清哂

😈芋蓉原隻帶子(6件)💰298

😈炸普寧豆腐💰88