(非會員)
2012-04-21 6 瀏覽
上星期同朋友去旺角睇戲,買左飛無野做周圍逛,去到新寶後面有間甜品店叫溏苑,d裝修好Cute~~大家都話反正有時間,不如入去hea陣坐陣。由於我地大家都喺食佐lunch先出黎,所以唔我地四個人凈喺叫左兩個甜品share食。 我地見呢款荔枝流心好似好少見,又經店員推薦。我地見menu上邊嘅賣相都好好,忍唔住想叫黎一試。其實呢隻荔枝流心初初試下有d澀。有d friend唔喺好鍾意呢一種口感,可能會覺得唔慣。但喺食落去又覺得ok, 同埋果味道好清香。後來店員行過黎同我地講其實喺因為呢間鋪頭嘅原材料全部都喺新鮮生果,怪唔得有d澀啦!不過我反而覺得d味道唔喺好假,不過我覺得成個布丁同d朱古力碎粉嘅甜味配合番,就啱啱好啦!同埋呢陣味好自然,唔會甜得好artificial. 哈哈,呢一份我食得最多!另外一個係蜜糖玉桂窩夫。好彩我地唔喺最多人嘅夜晚過黎。我地坐低過陣喺下午四五點中,店入面唔算多人。但係傾佐一陣解見d客慢慢多咗。可能因為d客多咗甜品就嘅關係,第二個甜品就耐左D先到…..但係賣相都幾精緻,窩夫份量好大,唔share一個人應該食唔哂,香蕉,雪糕,玉桂既味道好夾,加埋窩夫唔會膩,仲好香,但係蜜糖

另外一個係蜜糖玉桂窩夫。好彩我地唔喺最多人嘅夜晚過黎。我地坐低過陣喺下午四五點中,店入面唔算多人。但係傾佐一陣解見d客慢慢多咗。可能因為d客多咗甜品就嘅關係,第二個甜品就耐左D先到…..但係賣相都幾精緻,窩夫份量好大,唔share一個人應該食唔哂,香蕉,雪糕,玉桂既味道好夾,加埋窩夫唔會膩,仲好香,但係蜜糖唔夠,去到最尾個幾舊已經點完,所以有D乾-_-

呢間甜品甜品質素唔錯,幾個人share價錢都唔貴,下次都會再番去試多幾款
2012-03-23