2019-08-24
Holà to a Spanish dinner night 🇪🇸😻*****又係食貨姐妹👭出動嘅時候了👻上次行過皇后大道東都見有唔少特色嘅餐廳, 而今次就揀左揀西餐試下:::•《Reserva Ibérica》位於同灣仔船街嘅一間西班牙餐廳😋💕地鐵灣仔站Exit B2出左行大概行8分鐘就到嚕😗 呢間小店集合左輕食, 零售, 同休閒高級餐廳三個餐飲概念🤓 從而帶出充滿充滿異國風情嘅西班牙飲食經驗😌 一入門口見到掛住晒嘅火腿 (Toy Story?! 🧐🤣🤣)同放係枱上切緊果啲都令我回想起歐洲果啲Supermarket😝 好想問下呀靚仔staff有冇得試食一片 (師奶mode on🤭😂)• 今日嘅主角有:1). Deep Fried Calamari $85黎到睇到份量就唔算多, 不個輕食係咁架嘛😌 而且食下飲下野就會開始有飽意🤣 佢嘅個賣相都幾吸引🙈 食落都有驚喜喎🤩 佢有少少醬汁係底配埋一齊食埋, 食完真係會想再叫多碟~~~~2). Deluxe Ibérico Jamón Platter $238風乾火腿一向係我作為重口味人士嘅必食菜式同時亦係我嘅至愛❤️ 而我地就點左呢個一人份拼盤
又係食貨姐妹👭出動嘅時候了👻
• 今日嘅主角有:
1). Deep Fried Calamari $85
風乾火腿一向係我作為重口味人士嘅必食菜式同時亦係我嘅至愛❤️ 而我地就點左呢個一人份拼盤試下🥰 四款當中有兩款係屬於巴塞隆拿嘅伊比利亞火腿品種, 風乾時間由36個月至64個月😋 我就最鐘意中間兩隻分別係48同54個月, 咸香味岩岩好同食落唔會話好油膩...🤔 佢仲會配埋四片舖左smashed tomato係面嘅toast, 一啖Jamón, 一啖toast; 食到停唔到口🤤
3). Mini Paella $218
係呀, 我又叫海鮮意大利飯食啦😌😂 呢個飯係用一個小鐵鍋上, 黎到仲有啲吱吱聲就想像到佢係會有飯焦食🤤 呢種意大利飯又未試過喎, 幾得意🤪 雖然佢個色好深, 因為係用龍蝦🦞湯去煮😎 但食落個味唔係好重, 反而係淡淡嘅蕃茄香味😚 而啲海鮮都係一對對咁上, 隻虎🦐仲幾大隻添👻
4). Terra Remota Caminante (Red) $88
睇到個Drink menu寫住Happy Hour till close?!!!😱 呢個應該係我見過最長嘅Happy Hour🤣 而星期一仲要唔止House Wine有買一送一, 係所有wine同其他liqueur都有呢個Happy Offer🤤💕
💰埋單總數係 -> $692 (連加一)
唔知下次再黎呢邊食野又係幾耐之後嘅事🙈 不過呢間餐廳嘅Ham真心唔錯😋 值得我再返黎食多次!!! 再加埋佢個Extrême Happy Hour😌 真係好難抗拒~~~😝😝😝
• 好食指數: 🌸🌸🌸🌸(5朵為最高, 葉為半數)
• 抵食指數: 🌸🍃(5朵為最高, 葉為半)