2024-09-05 649 瀏覽
今日我同朋友嚟咗荃灣一間連鎖打邊爐專門店,聽聞佢哋有個A5和牛放題,價錢二百零蚊一個人,真係好抵食!一入到店,環境明亮舒適,座位間隔亦都唔錯,唔會覺得擠迫,令人感覺輕鬆。我哋立即就決定試下呢個A5和牛放題。服務員非常友善,詳細介紹咗所有選擇,令我哋更加期待。首先上嚟嘅係A5和牛,肉質真係好厚,色澤鮮艷,而且油花分布均勻。當我哋將牛肉放入鍋中煮嘅時候,油脂慢慢溶化,散發出令人垂涎的香氣。牛肉煮到五分熟,咬下去真係好嫩滑,入口即化,完全冇腥味,真係令人驚喜!除咗A5和牛,仲有其他牛肉任食,包括牛小排、牛肩肉、牛舌等。我哋仲試咗牛小排,肉質一樣好嫩,帶有一點嚼勁,十分過癮。牛舌就更加特別,切得薄薄的,煮熟後的口感滑順,配上少許調味醬,真係好好味。當然,雞肉和羊肉都唔可以錯過,雞肉嫩滑,羊肉味道濃郁,絕對係好選擇。而且,呢間店仲提供咗海鮮,包括蝦、蠔、帆立貝等,食落去非常新鮮,尤其是蝦,彈牙得不得了,簡直係海鮮控的最愛!仲有好彈牙嘅墨魚滑,口感好特別,煮熟後香味四溢,真係好令人滿足。飲品方面,選擇亦都好豐富,有本地和台灣的汽水,無糖茶等,街外好少見到呢啲選擇。飲一杯無糖茶,正好可以解膩,搭配火

我哋立即就決定試下呢個A5和牛放題服務員非常友善,詳細介紹咗所有選擇,令我哋更加期待。首先上嚟嘅係A5和牛,肉質真係好厚,色澤鮮艷,而且油花分布均勻。當我哋將牛肉放入鍋中煮嘅時候,油脂慢慢溶化,散發出令人垂涎的香氣。牛肉煮到五分熟,咬下去真係好嫩滑,入口即化,完全冇腥味,真係令人驚喜!

飲品方面,選擇亦都好豐富,有本地和台灣的汽水,無糖茶等,街外好少見到呢啲選擇。飲一杯無糖茶,正好可以解膩,搭配火鍋食物,真係好好。特別係呢間店嘅無糖茶,茶味濃郁,飲落去十分清新,真係好開胃。

最後,當然唔可以錯過佢哋提供嘅雲呢拿雪糕!雪糕口感滑順,味道濃郁,甜而不膩,為今日嘅打邊爐畫上完美句號。吃完火鍋之後,來一球雪糕,感覺真係好正!
^_^