2018-03-12
afternoon tea@太子喺 facebook 見到呢個可愛嘅森系 afternoon tea即刻心心眼要 book!😍連 menu 都係走森林風~實物都係 kawaii 到不得了!比起酒店嘅高茶,呢種小店 afternoon tea 整得更加用心 ❤️每樣嘢都好精緻好味!鹹點三款都好好食!👍🏻左邊嘅蕃茄沙拉法式多士好 fresh,多士係脆口嘅中間嘅魚形鹹酥係三文魚餡,都幾酥,造型好 cutie右邊就係煙三文魚牛角包成個 tea 嘅亮點就係呢兩個 Macaron不過先講講佢哋附近嘅 Cranberry Black Tea FinancierFinancier 有別於一般嘅金磚外型質地會實淨過海綿蛋糕,食落無咁漏得意到爆燈嘅 macaron 係栗子味其實我覺得有啲似爆谷味,哈哈甜度適中,估唔到唔止得個樣~Mixed Berries Panna Cotta 好滑溜仲有啲糖珠好有層次原來插住 Macaron 嘅唔係裝飾品係個綠茶 Tiramisu 😂而個 Macaron 就係紫芋味最後就係 Petits Four 兩層架~最出嘅香蕉拖肥撻入面有香蕉肉平衡返拖肥嘅甜味,整得幾好長方
即刻心心眼要 book!😍
連 menu 都係走森林風~
實物都係 kawaii 到不得了!
每樣嘢都好精緻好味!
鹹點三款都好好食!👍🏻
左邊嘅蕃茄沙拉法式多士好 fresh,多士係脆口嘅
中間嘅魚形鹹酥係三文魚餡,都幾酥,造型好 cutie
右邊就係煙三文魚牛角包
成個 tea 嘅亮點就係呢兩個 Macaron
Financier 有別於一般嘅金磚外型
質地會實淨過海綿蛋糕,食落無咁漏
得意到爆燈嘅 macaron 係栗子味
其實我覺得有啲似爆谷味,哈哈
甜度適中,估唔到唔止得個樣~
Mixed Berries Panna Cotta 好滑溜
仲有啲糖珠好有層次
原來插住 Macaron 嘅唔係裝飾品
係個綠茶 Tiramisu 😂
而個 Macaron 就係紫芋味
最後就係 Petits Four 兩層架~
最出嘅香蕉拖肥撻入面有香蕉肉
平衡返拖肥嘅甜味,整得幾好
長方形嘅柚子芝士蛋糕都幾清新
Earl Grey 同檸檬茶都係唔駛加錢