2019-10-05
友好生日,所以特意黎到Intercon Lobby Lounge同佢食下午茶做一日港女。同大部份酒店Afternoon tea一樣,呢度無得訂位。假日Afternoon tea由一點開始,一般兩點令鐘就會坐滿,所以唔想排隊等嘅人要早d過黎。呢排Intercon同護膚品牌Caudalie合作,期間限定推出左個 「抗氧化白藜蘆醇下午茶」。黎食下午茶會得到Caudalie嘅試用裝。但坦白講,我黎都係想食佢個Scone,對佢個試用裝就無乜興趣。英式原味及葡萄乾鬆餅 配伯爵茶啫喱、奶油及草莓醬scone好鬆軟,略嫌唔夠脆。earl grey味勁重,三個入面最好食。奶油味不過不失,而Strawberry jam就味道唔太重。法式豬肉抹醬配粉紅脆餅有一種吞拿魚味嘅,完全唔似豬肉, 脆嘅皮包住鴨肝紅葡萄果醬‧甜包鴨肝醬好大份,感覺好扺咁。鴨肝味道無想像中咁重,食落唔會太濃味,加埋麵包食中和左味道所以幾好食。藍蟹及卡盧加魚子醬伴葡萄葉‧紅酒汁蟹肉碎味道同魚子醬味好夾,蟹嘅味道好出,加埋葡萄葉一齊食,咸咸地又有d清新。不過紅酒汁就反而唔係幾食得出。康提芝士撻無咩特別,如果加少少肉可以令個芝士無咁寡扇貝‧法
英式原味及葡萄乾鬆餅 配伯爵茶啫喱、奶油及草莓醬
法式豬肉抹醬配粉紅脆餅
有一種吞拿魚味嘅,完全唔似豬肉, 脆嘅皮包住
鴨肝紅葡萄果醬‧甜包
藍蟹及卡盧加魚子醬伴葡萄葉‧紅酒汁
康提芝士撻
無咩特別,如果加少少肉可以令個芝士無咁寡
扇貝‧法國檸檬泡芙
雖然d扇貝好好食,個泡芙唔係幾夠口感
紅葡萄蛋糕‧雲呢拿忌廉
個texture有d怪,加左vanilla cream係好d,但太淋又濕濕地,食落感覺唔係幾好
可麗露(波爾多地區名產)
Texture有d重,有少少似咬緊膠嘅感覺。Rum味好重,好有法國風味。
藍莓白巧克力蛋糕
喺幾種甜點入面最好味嘅一款
榛子咖啡馬卡龍
好鬆脆,好好食,唔算好甜。本來對d甜點有d失望,但呢個macaroon加返好多分。
Overall黎講雖然話d甜點係由行政餅廚特別炮製,但真心覺得唔太特別,有d失望。