2021-02-25
近期愛上了周圍去食下午茶, 今次揀左灣仔 Hotel Grand Hyatt 既 Grand Cafe, 大約 2 星期前網上訂位, 因為無 check 到下午茶時段幾點開始, 所以 book 左 3:00pm, 去到先知係 3:30pm 開始, 不過都可以先入坐, 坐低俾個 Beverage list, 同時會問客人飲 D 咩, 今次揀左 Mountain Berry.6 星級既酒店, 由入門口到坐低都有非常好既禮貌服務態度, 非常值得讚賞 ! 入到去第一眼就見到一張小小既 buffet 甜品枱, 後面仲有一個蛋糕櫃, 非常整潔同吸引, buffet bar 有 5 款生果, 有馬卡龍, 有雪糕, 同埋 waffle , 唔食個下午茶 set, 食呢 D 都夠哂飽準時 3:30pm, 服務員就開始將每人一套既 Afternoon Tea set 逐一分配俾客人, 只係火腿牛角包兩個放埋一齊上, 可能有 buffet 甜品 bar 關係, 個 tea set 會係咸點多 D , 但味道都唔錯, 尤其個 roast beef 同 smoked salmon, 個人覺得味道非常
準時 3:30pm, 服務員就開始將每人一套既 Afternoon Tea set 逐一分配俾客人, 只係火腿牛角包兩個放埋一齊上, 可能有 buffet 甜品 bar 關係, 個 tea set 會係咸點多 D , 但味道都唔錯, 尤其個 roast beef 同 smoked salmon, 個人覺得味道非常合自己口味, 以 $328 + 10% 一位, 比起其實名牌酒店既 Afternoon Tea set 來講係平左少少, 但仍然可以有咁多野食, 再加埋個 buffet dessert bar, 真係想唔飽都難 !