2023-07-18
Amalfitana:淺水灣的放空好選擇去到淺水灣Amalfitana食pizza,就如去左個小旅行。可能你會話,其實中環都有分店,點解要去到淺水灣咁遠呢,因為呢度環境非常清幽,而且夜晚食完飯,仲可以有得睇星星,的確係幾好嘅浪漫晚飯選擇。最重要呢度嘅Pizza嘅質素真係唔錯,同樣有個非常大的焗爐,幾分鐘就已經可以起到一個Pizza。四個人點了兩個pizza,我個人勁愛SALSICCIA E PORCINI,最好係佢個薄餅邊都好脆好好食,而且全部pizza都非常之足料,我見呢度嘅外國客,一人食一個,好開胃。前菜全部都好新鮮,Tricolore同Burrata,未試過食完想再加,特別係Burrata。不過唯一可惜嘅,係呢度冇得食意粉,總覺得有得食意粉,個感覺會好少少,完滿多一點。從來甜品部份都係意大利人嘅精髓,呢個甜pizza,應該係出邊好少見,你睇個樣好似好求其,但係食落幾個朋友都好鍾意。呢個環境咁chill,當然要飲吓酒,送下薯條,呢到有多種唔同cocktail,你要大部份嘅選擇都會有,入到嚟放空飲杯酒,食個Pizza行吓沙灘,偶然咁樣過一晚 ,感覺都唔錯。