2012-06-18 36 瀏覽
一向喜愛日本食物,拉麵係其一,食過好多係日本打嚮名氣再來港開店既日本拉麵,各有所長,而這間無敵家不止拉麵,忍唔住要評一評!2人於7點左右入座,立即有位了,我們由餐前小食至雪糕都唔放過。以下係所點食物: 芥末磯貝漬-即係wasabi醬配螺肉薄片,個wasabi醬完全冇攻鼻感,只有香味,螺肉片有哎口,好清新好特別既前菜,唔太好辣既我非常欣賞溏心蛋-蛋黃大隻,流心蛋黃入口濃郁,正!牛油果軟殼蟹沙津卷-軟殼蟹好脆,比想像中大隻,正呀!牛油果份量都唔少,個菜好fresh,如果個汁係芝麻汁會更開心,哩個係醋汁。雞肉軟骨棒-支棒肉幾厚,冇好大粒骨碎,雞肉有鮮味。最緊要係個汁,已加左蛋黃,自己拌勻後汁變得杰左,點上雞肉棒後,滋味大大提升!個汁似保x爾差唔多杰,唔止鹹味,甜味,仲有雞味,食哂串雞棒都唔捨得放棄個汁。雞皮蝦卷-雞皮燒得香脆乾身,蝦肉好爽,一咬之下,雙重口感,這個是經理推介既,因為雞皮有限,要有雞皮才可做,日日新鮮拆下雞皮,果然。。。。個蝦有雞皮既香,食後戀戀不捨,after taste悠長!由於仲有個正既汁,我們點一客燒飯團來點埋佢。燒飯團偏細,圓古碌,外圍有紫菜包邊,一咬就甩。個飯團外脆
燒飯團

溏心蛋-蛋黃大隻,流心蛋黃入口濃郁,正!

牛油果軟殼蟹沙津卷-軟殼蟹好脆,比想像中大隻,正呀!
,哩個係醋汁。

,食哂串雞棒都唔捨得放棄個汁。

雞皮蝦卷-雞皮燒得香脆乾身,蝦肉好爽,一咬之下,雙重口感

由於仲有個正既汁,我們點一客燒飯團來點埋佢。燒飯團偏細,圓古碌,外圍有紫菜包邊,一咬就甩。個飯團外脆內軟,有少少木魚香及芝麻,加埋個有雞味既汁,食到嘴lam lam

拉麵係店既主角,一人叫一碗試下:全麥粒粉掛麵係推介,掛面係有個汁俾你,麵係一注一注浸一浸個汁後食既,所以汁好濃。講下個麵,麵身好粗似烏冬,麥粒就係分佈係麵身上,有少少麥香,口感煙靭,個汁食到係有d魚餚既,鹹左dd,但冇口渴感。另一款basic既豬骨湯拉麵平d,湯既色係奶白色,麵條直身,立即先飲個湯,ummmmm~~~好清甜,唔止有豬骨既味,仲有dd蔬菜既甜味,最最低讚既係個湯唔油膩,好怕油膩感重既湯,絕大部份拉麵店既湯都有此問題,有油係香,但太多就唔能夠多飲了,此店既湯我飲左大半碗,好滿足。叉燒係拉麵既主角,一碗兩片,幾大片,一圈肉一圈肥膏,以為係一般既味道, 食落只有啖啖肉,油脂唔多,真係有食燒肉既口感。不過這因人而異,女士怕肥會喜歡這個質感,男士可能愛肥叉吧。

最後留肚食雪糕,此店有售日本來貨既鹽雪糕及柚子sorbet,鹽雪糕個色淡藍似海水色,好幼滑,但鹽味未見出色,奶味反而多。柚子sorbet好fresh,水份極多,柚子味像真度好高,亦唔會好酸,我鍾意!為這個拉麵晚餐畫上完美句號

店子裝潢好有味道,抬頭一望見到有日式紙搖。廚房係半開放式,廚師們忙着整燒物,但冇酒煙攻出來,抽風系統做得好,食多幾串都樂意!

早前多食放題,食物小家,限時限刻,侍應態度也欠佳,我明白太忙了,客人狂加單真係做唔切,但食野係享受,食到似快餐咁有咩意思呢,質素都難保持。以後會選質素好既日本餐廳慢慢食,貴少少都ok。

二人消費約6百幾,值得既,而且地址近我,食過番尋味!

芥末磯漬物
雞肉軟骨棒
雞皮蝦肉
牛油果軟殼蟹沙津卷
全麥粒粉掛麵
正眺骨湯拉麵
鹽雪糕+柚子雪芭
題外話/補充資料: 好多款saka未試,都係日本引入既,好酒既一定要試!
2012-06-15
全麥粒粉掛麵
正眺骨湯拉麵
鹽雪糕+柚子雪芭
燒飯團
  • 雞皮蝦肉,雞肉軟骨棒,全麥粉粒掛麵,豚骨湯拉麵,柚子雪芭