2019-03-13
以前有時會去亞士厘道啲餐廳食飯, 之後有一段時間離開咗香港,都好耐冇經過了。今天又重回舊地,見到樓下有依間Amitie Kitchen的招牌,便去試吓。位於8樓,只有一部電梯,唔係見到樓下有招牌都估唔到有嘢食。坐下,看看menu, 本來想飲杯酒,但一陣重要開工,算了。餐牌上有晚巿套餐,對我這種不用腦的人說倒是一種好處。點了北海道帶子蘑菇意大利飯伴黑松露, 香大老虎蝦伴"Paper Thin"雜菜沙律. 跟餐沙律,嘢飲同埋湯.先上場的是面包, 有3款, 全部熱辣辣, 好好味. 包鬆軟, 面脆, 證明餐廳有一定要求.之後上沙律,有兩款,紅菜頭沙律同埋西班牙墨魚仔伴辣肉腸。我食墨魚仔,好鮮味同惹味,大家可以試吓。之後上湯, 是甘荀薑汁湯, 同枱喜薑, 讚不絶口. 我不喜薑, 但我覺得都係好飲. 傳統西湯做法, 打爛甘荀, 杰身.主菜上場, 先黎意大利飯, 黑松露味很出, 帶子煎得很好, 裡面7成熟, 軟身, 夠大粒, 好食. 飯的芝士和cream溶合得好, 好creamy.虎蝦上場, 有少少估唔到咁大隻, 兩隻開邊有少少震撼, 有圖有真相. 自己慢慢睇. 蝦煎得香口, 厚肉, 好食. 沙律醬
位於8樓,只有一部電梯,唔係見到樓下有招牌都估唔到有嘢食。
坐下,看看menu, 本來想飲杯酒,但一陣重要開工,算了。
虎蝦上場, 有少少估唔到咁大隻, 兩隻開邊有少少震撼, 有圖有真相. 自己慢慢睇. 蝦煎得香口, 厚肉, 好食. 沙律醬汁亦配搭得宜.
埋單$500幾, 咁正的食物質素, 我覺得相當抵, 今次有嘢要做, 冇試佢地D酒, 下次再去試吓!