2017-10-07
中秋國慶長假期,好多朋友都去左旅行,做老師既我地無機會請假,只好留港食唔同國家既菜,鼓勵下自己。今日幻想黎到首爾,梗係食炸雞飲燒酒,一樣可以好開心遮,最緊要係好朋友在旁同佢傾下計而已。要講心事,當然要叫個soju飲下,我地要左citrus味,12%酒精,但飲落都okay有淡淡既柚子味,好清新既感覺,唔錯!要左個清清地魚片湯成煲都係魚片,好俾貨呀,仲有d椒絲、金菇、雜菌等,食下食下又好好味。小秘密,撈埋個炸年糕個辣汁仲正!呢個炒年糕好正,年糕煙煙unun,而且配菜好多,有紅蘿蔔、泡菜、洋蔥、京蔥等,食落好甜味,不過之後既辣味慢慢浮出,好刺激!撈埋個魚片湯,好似食緊年糕湯!知道餐廳出左三款新既炸雞味道,有咸蛋味、四川麻辣味同芝士包雞味,我岩岩去左SG睇Forumla One,想買個咸蛋魚皮,賣曬好啦今次就選擇咸蛋黃味!呢個咸蛋炸雞,佢個咸蛋黃應該係撈左落個炸粉度一齊炸所以你會一咬就覺得有小小咸蛋黃味,雖然無魚皮一粒粒蛋黃粒咁誇張,但都有少少味啦,可以一試,可能如果好似黃金蝦咁漿住成件雞會太肥膩吧!今次當去左轉韓國架啦,下次放假我要去真旅行!
今日幻想黎到首爾,梗係食炸雞飲燒酒,一樣可以好開心遮,
最緊要係好朋友在旁同佢傾下計而已。 要講心事,當然要叫個soju飲下,我地要左citrus味,
12%酒精,但飲落都okay
有淡淡既柚子味,好清新既感覺,唔錯! 要左個清清地魚片湯
成煲都係魚片,好俾貨呀,仲有d椒絲、金菇、雜菌等,
食下食下又好好味。
小秘密,撈埋個炸年糕個辣汁仲正! 呢個炒年糕好正,年糕煙煙unun,
而且配菜好多,有紅蘿蔔、泡菜、洋蔥、京蔥等,
食落好甜味,不過之後既辣味慢慢浮出,好刺激!
撈埋個魚片湯,好似食緊年糕湯!
好啦今次就選擇咸蛋黃味!
呢個咸蛋炸雞,佢個咸蛋黃應該係撈左落個炸粉度一齊炸
所以你會一咬就覺得有小小咸蛋黃味,
雖然無魚皮一粒粒蛋黃粒咁誇張,但都有少少味啦,可以一試,
可能如果好似黃金蝦咁漿住成件雞會太肥膩吧! 今次當去左轉韓國架啦,下次放假我要去真旅行!