唔好成日講食,今日講下cocktail。 之前睇過有人post呢間Apothecary ,見到呢到嘅cocktail幾靚,最特別係主打香草同香料為主的cocktail ,到底會係乜嘢感覺? 用藥劑師為主題的雞尾酒吧,又用香草香料來治療你的身心,就好似睇心理醫生咁,進入你的內心世界。原來,一杯飲品唔係剩係俾同你朋友chill下,用flavor去做感情,讓你感受人生。當日飲左個awakening Journey ,一套有十杯,不過當日只係試左大半。最深刻有兩杯,第一杯係The Brilliant Light,以栗米為主角,加上黑椒,有清熱,去濕效果,最正係佢嘅成品好似飲緊有花香嘅手工啤酒咁,送薯條香口野一流。Benevolent Singularity 聽個名已經好靚,以咖啡為based,加上紅菜頭紅莓,完全無諗過嘅combination,出奇地係好適合夏天嘅氣息,加上一件可愛的brownies ,成個total experience 都非常好。另外個樣深得我心的有呢個virtuous rote,Four Pillar olive leaf Gin的溫柔同香氣,應該無乜人會抗拒,送當日吃

唔好成日講食,今日講下cocktail。

另外個樣深得我心的有呢個virtuous rote,Four Pillar olive leaf Gin的溫柔同香氣,應該無乜人會抗拒,送當日吃的炸雞窩夫,真心好配合。

第四杯strange Gravity以芬蘭gin為主角,又係加上了黑椒,整體感覺滑順而柔軟,愛酒精度高的必定會喜歡。

最尾的Sentient Interlude係最欣賞到調酒師英姿嘅一個cocktail ,加左dill Honey同Guava Syrup,最能完滿整個cocktail 旅程的一杯酒。

可惜酒量不佳,其實成個journey 有足足十杯cocktail俾你選,有好多人都會黎試哂咁多隻,當然你都可以就自己口味選幾杯黎飲,如果同我一樣唔飲得多,就頭兩杯都叫你一定滿意。