2018-11-19
荃灣食飯除左路德圍之外亦有不少選擇,其中中染大廈翻新後既“8咪半”更有不少餐廳進駐,今日就同大家推介一間有誠意又實惠亦相當有水準既餐廳-backyard餐廳的第一印象,一踏入門口已經覺整個格調同氣氛同外面完全不同,低調而不失雅致,店內多設卡位雅座與低光環境極具私隱度,非常適合與朋友餐聚。食物方面,我點了bbq豬肋排伴薯菜,豬肋排肉質軟熟外亦有保留到肋排應有既質感,亦非常好處理不會切到狼狼狽狽。而bbq汁既處理亦相當有水準,食得出係有塗上三四層醬汁,絕非行貨。薯菜是炸到外脆內軟既薯條同黑醋汁沙律,就算係自己一個單點一份都夠食。而同行友人就揀了5成熟既法式羊架配香辣青檸汁,羊架本身唔差食得出係有質素既羊架,但係熟度選擇方面就推薦大家揀返3成會好少少,另外一提近骨位置會較重羊味,怕羊味既朋友仔就要留意啦。最後想講,我就叫左一杯青檸梳打,服務員好細心咁問我會唔會太重梳打味同埋夠唔夠甜,認真服務一流!係荃灣呢個價位有咁既服務同食物質素,我敢講無乜邊幾間做到!