2023-03-21
🐾Katachi 形 (將軍澳)🐈趁放假諗住係將軍澳天晉滙chill下,今次就特登預約咗呢一間居酒屋及Bar混於一身的特色餐廳試吓~餐廳環境座位寬敞,仲有兩部大電視播緊足球比賽,同朋友嚟睇波飲嘢一流🙌🏻✨吉列蝦炸粉夠薄食得出完原隻蝦的鮮味,而且炸到唔會油膩,配埋個沙拉醬食更突顯出蝦的鹹香味✨芝士翠玉瓜翠玉瓜燒得軟嫩多汁,再加上香濃芝士更突顯翠玉瓜的清甜味✨青椒墨魚燒墨魚內餡香滑彈牙,青椒外皮燒得香脆可口✨月見日本免治雞肉軟骨棒食感軟嫩,配上帶少許鹹味的日本雞蛋特製醬汁非常道地✨豚肉荔枝卷🐈第一次見呢一款串燒覺得好新鮮😆薄豚肉烤得略為乾身但就更突顯出荔枝的juicy口感,新鮮的配搭但幾有驚喜✨鵪鶉蛋每粒形狀飽滿,輕咬就品嚐到蛋黃滋味,非常不錯✨牛舌芯富有牛味但係唔會鞋口~有黑椒調味令整個燒烤效果昇華✨烤飽魚鮑魚肉質彈牙,最基本的調味粉更突出鮑魚本身的香味~配菜的蔬菜沙律也不錯✨Pina Colada 鳳梨可樂達🐈第一次飲呢一款cocktail覺得好香椰汁味但又帶有少少鳳梨酒味的口感非常特別,由於偏向果香味所以容易入口,可以encore😆Overall體驗: 餐廳係日式居酒屋與Bar集於一
✨吉列蝦
✨芝士翠玉瓜
翠玉瓜燒得軟嫩多汁,再加上香濃芝士更突顯翠玉瓜的清甜味
✨青椒墨魚燒
墨魚內餡香滑彈牙,青椒外皮燒得香脆可口
✨月見日本免治雞肉軟骨棒
食感軟嫩,配上帶少許鹹味的日本雞蛋特製醬汁非常道地
✨豚肉荔枝卷
✨鵪鶉蛋
每粒形狀飽滿,輕咬就品嚐到蛋黃滋味,非常不錯
✨牛舌芯
富有牛味但係唔會鞋口~有黑椒調味令整個燒烤效果昇華
✨烤飽魚
✨Pina Colada 鳳梨可樂達
Overall體驗: 餐廳係日式居酒屋與Bar集於一身,裝修偏向英式風格環境不錯,幾適合同朋友聚會😆 食物幾高質但係又唔算貴,食飽飽又可以叫杯酒慢慢傾吓計chill~推薦