2019-11-11
咖啡店就去得多,專飲茶既都係第一次。 木紋色做主導配搭白色和綠色植物,相當有日式氣息。舖內長方形既格局,同大部分咖啡店相約,但氣息就立即令整個人都平靜落黎,更有一種洗滌心寧,準備要禪修嘅感覺。舖內尾段有層架示展自家品牌嘅產品,茶包到茶具都有發售。 由於店舖都主要食物以蛋糕茶點為主,所以枱櫈都比較小型,最後位置亦都設有矮小長枱,可供四人使用。呢到亦都算屬於少許自助形式,枱面放左 menu ,睇岩揀好就出去Order,隔離仲有個透明小雪櫃擺放住自家製食品同飲品 。 長形水吧令泡茶嘅過程一覽無遺,平時擺咖啡機嘅地方,呢到就變左茶杯茶具同其他沖煮機器。吧枱亦都有高櫈,可以近距離觀賞泡茶嘅過程。望望雪櫃,卷蛋既顏色同口味都好少見好獨特,仲要自家製,梗係要試下啦!蛋糕卷都係以茶味為主,中間嘅cream好香滑,夾住蛋糕一齊食,可以令蛋糕冇咁乾。 黎到呢到飲茶就更㗎啦,咁除左茶呢 ? 無錯!除左茶之外,佢地仲有其他特別野飲嘅...第一次飲有氣嘅茶,感覺好特別~ 牛油果味好特出,一陣牛油果味過後會慢慢有一陣茶味出嚟,不過呢杯野飲冇乜調味,所以飲飲下可能會感覺到牛油果嘅青味。
煙燻小種蛋糕卷
阿里山烏龍蛋糕卷
氮氧冷泡茶
第一次飲有氣嘅茶,感覺好特別~
抹茶牛油果鮮打特飲