2017-06-09
2095 瀏覽
妹妹在大埔工作,我見今日早下班,就入去大埔同佢食飯。她帶我這個食肉獸去新開專食牛的店。在門口已感受到自己對牛的知識太膚淺,只係識食美牛、和牛、澳牛,而部位只識分牛腩、牛筋、西冷扒、T骨等,今日長知識,食牛都可以好專業,有好多名詞都很有趣!店內以牛為主題,有兩幅關於牛肉檔在港式街市的大壁畫,很有親切感,坐位都幾闊落。見到個ipad插係餐牌隔離,好不平凡,用ipad落單係幾方便。依家仲有優惠,買滿6碟送一碟牛駝峰,醬料$10位。如果唔喺咁了解牛的部位和口感,唔緊要,因為服務員知識豐富,都為我哋介紹了幾款。湯底方面,牛雜湯底($68)甚有特色,內有大量牛雜和蘿蔔。而生牛肉分幾類,我地揀左罕有系列($68一碟): 封門柳、是日精選牛腩頭、牛心錠,特色系列($48一碟): 牛舌、牛朴肉、胸口膀。附上計時器計時,如果第一輪落單計時未到齊,未上個D係免費的,以確保服務的質素。牛舌一般都係厚切串燒食多,原來616都可以好好食,薄切的牛舌10秒就可以,肉質很軟滑。調味料可揀秘製牛肉汁和柑桔汁,不用加蒜和蔥等,已經可以食到牛肉的真味。牛駝峰很新鮮,色澤光鮮,肉味濃厚,而且十分嫩滑。是日精選牛腩頭,肉油花面
牛駝峰很新鮮,色澤光鮮,肉味濃厚,而且十分嫩滑。
是日精選牛腩頭,肉油花面分佈細緻,甚有嚼頭。
牛朴肉帶少許肥肉,8秒便可以,嫩嫩的。
封門柳刀工好厲害,切得好細薄,口感帶嚼勁,是我的最愛,食得出非常有質量。
後方白色的牛心錠,13秒,很是爽口,幾好別。
加碟唐生菜($18)中和下,好新鮮喔。
胸口膀係牛的肥膏,聽到可能都會嚇親,但係今次食得咁專,無奶油唔試埋。用13秒,味道似臘肉,好爽口,帶點甘香味,值得一試。
稻庭烏冬($18)係時候出埸,咁正的牛雜湯底加各項牛的精華,呢個湯真係不得了,烏冬掛上牛湯,不吃不可,建議加秘製牛肉汁和柑桔汁食,倍加美味。
這一頓牛肉餐非常特別,由頭牛到落尾,革新的材料不但新鮮且有特色,食完都冇口乾就知道冇落味精。