2008-11-17 10 瀏覽
今日入赤柱搵阿婆* 之後去美利樓食飯好耐無去赤柱了, Mijas對面本來係香辣屋, 而家變左間越南餐廳wo哈哈本來係諗住去Mijas既, 結果去左試呢間越南野餐廳裝潢幾靚, 好有法國feel呢*揀左坐入面卡位, 因為入面靚d嘛^^扇門開住既, 所以坐入面都可以睇到出面海景4個人, 叫左3個appetizer, 3個maincourse, 3個dessert, 一杯mocktail, 一支白酒哈哈 首先我要講左個dessert先>>>越式Coffee Cream Brulee實在太美味了!!!!!好特別的presentation, 上面有一大塊啡色crisp同埋黃色crunch,,crisp好脆, crunch好鬆化, 呢兩樣野都同個燉蛋好夾!!!燉蛋好滑, 脆糖好薄好脆, 好香咖啡味面頭一粒粒咖啡豆, 其實係dark chocolate黎架個碗好深, 大大兜, 都只係$48 !!! 超抵食一個人應該食唔晒, 最好兩個人share食The BEST Cream Brulee I’ve ever had before !!!!!***Pineapple Crepe

今日入赤柱搵阿婆* 之後去美利樓食飯
本來係諗住去Mijas既, 結果去左試呢間越南野

餐廳裝潢幾靚, 好有法國feel呢*
揀左坐入面卡位, 因為入面靚d嘛^^
扇門開住既, 所以坐入面都可以睇到出面海景

哈哈 首先我要講左個dessert先>>>

燉蛋好滑, 脆糖好薄好脆, 好香咖啡味
面頭一粒粒咖啡豆, 其實係dark chocolate黎架
個碗好深, 大大兜, 都只係$48 !!! 超抵食
一個人應該食唔晒, 最好兩個人share食

Pineapple Crepe with Ginger Ice-cream
哈哈都幾好味* 薑味雪糕好特別

紅豆芒果黑糯米
呢個就麻麻地喇…大家可以唔使叫…
黑糯米好淡…芒果好酸

好啦,, 講返Appetizer喇>>>
春卷: 普通啦都ok好味
蔗蝦: 蔗甜, 蝦膠都幾彈牙, 不過好似薄左d
柚子吞拿魚沙律: 好味* 吞拿魚邊有d越南香料, 西柚甜, 個汁酸酸地, 好fresh好開胃

Maincourse>>>
古法鐡板豬肉餅: 呢個係撈埋濛粉食既 (初初都唔知有濛粉)
豬肉餅普通, 不過後面碟豬腩肉好好味!!! 好甘香*

黑椒炒蝦球:
預左用雪蝦, 不過都幾爽, 越南香料重, 蓋過黑椒味

雞肉乾濛:
幾好味, 係雞胸肉不過唔鞋好好味, 汁似係沙嗲

Service好好* 好nice好好笑容*
Waiter全部唔使用紙落單, 聽一次就記得晒!!!犀利

下次可以坐出面, 出面涼爽d!!!
坐卡位個椅背太直…坐成晚唔太舒服呢
今晚最開心係食左個美味既cream brulee ^v^
下次等我試下個橙味既先*

Coffee Cream Brulee 必叫!!!
法國feel裝潢* 荔枝mocktail* 蝦片
春卷, 蔗蝦, 柚子吞拿魚沙律
鐡板豬肉餅, 黑椒蝦球, 雞肉乾濛
  • Coffee Cream Brulee