有一晚突然懷念起以前去韓國旅行食既地道韓國家常菜,朋友即刻提議黎Bigmama試下,話呢間小店係一位韓籍媽媽經營,招牌係用心做既韓國家常菜。我地坐低後,店員即刻送上四款自家製醃身,有大豆芽菜、泡菜、魚板絲同脆玉瓜,全部都酸酸甜甜好開胃,仲即刻令我對晚餐充滿期待! .海鮮韭菜煎餅 $143:超足料香脆,海鮮味爆棚 首先試左佢地既海鮮韭菜煎餅,真心係我食過最好食既韭菜餅之一。煎餅兩面煎到金黃色,外層香脆,內層係滿滿既韭菜同魷魚肉,足料到每啖都可以食到韭菜既鮮甜同魷魚既彈牙口感。加埋佢地自家調製既海鮮汁一齊食,香口程度即刻升級,真係食到停吾到口! .石鍋雞飯 $95:飯焦香脆,滿滿地道風味呢個石鍋雞飯係熱辣辣端上枱既,石鍋入面既飯同材料烤到岩岩好,仲有一層飯焦!材料有雞肉、大豆芽菜、紅蘿蔔絲同洋蔥絲,全部都係簡單卻地道既韓國家常菜配搭。我自己就中意加埋韓式辣椒醬再拌勻,每啖都係濃濃既辣香味,配埋飯焦既香脆口感,簡直係幸福既味道! .紫菜包飯 $60:大大嚿又實在,簡單又滿足紫菜包飯係份量十足既,切左十大嚿,每嚿都夠厚實,完全吾會鬆散。餡料有煎蛋、紅蘿蔔絲、腸仔、青瓜同醃酸瓜,每樣材料

海鮮韭菜煎餅 $143:超足料香脆,海鮮味爆棚

石鍋雞飯 $95:飯焦香脆,滿滿地道風味

紫菜包飯 $60:大大嚿又實在,簡單又滿足

紫菜包飯係份量十足既,切左十大嚿,每嚿都夠厚實,完全吾會鬆散。餡料有煎蛋、紅蘿蔔絲、腸仔、青瓜同醃酸瓜,每樣材料既口感都好分明,食落有層次。紫菜既鹹香味將d餡料包埋一齊,好簡單卻好滿足

韓式金桔梳打 $20:清新解膩的絕配飲品

食咁多重口味既菜式,當然要黎杯清新既飲品平衡返啦!呢杯金桔梳打酸酸甜甜,氣泡夠足,飲完成個口腔都覺得特別refreshing,好解膩。