2017-10-03 162 瀏覽
生日前夕幾個好姊妹約左食飯,好神祕咁話係尖沙咀食🤷🏻‍♀️ 到左先知原來係係位於金馬倫道既Chic by the oyster house度食,地鐵行過去好近,只係需時5分鐘到,餐廳係一樓既入到大廈要撘個玻璃lift上去,成件事都好decent的☺️ 一出lift就見到餐廳,而我好似個傻仔咁呆左,因為見到中間有張枱有balloon🎈🤣 一睇就知個張枱係我地,有個waiter問 "oh, you are the birthday girl?" "Yes I am"😂 餐廳既燈光唔錯比較柔和,好relax,環境都nice既,大家絕對可以帶男女朋友黎慶祝,佢仲有一間房同outdoor area,多人可以book。餐廳既servers全部都好helpful好搞笑,好welcome大家帶d decoration黎set up,只要唔影響其他食客就ok。餐廳牆上仲掛左唔同呢個女人du嘴女子既畫💋 好正🤤黎呢到又點可以唔叫生蠔呢?有一個朋友唔食蠔,所以我地叫左半打,每人兩隻淺嚐😂 呢到有兩款蠔,大d既個隻係majestic no.1, 細d個隻係gilladeau no.2. No.1 同2真係有分別的

餐廳牆上仲掛左唔同呢個女人du嘴女子既畫💋 好正🤤

黎呢到又點可以唔叫生蠔呢?有一個朋友唔食蠔,所以我地叫左半打,每人兩隻淺嚐😂 呢到有兩款蠔,大d既個隻係majestic no.1, 細d個隻係gilladeau no.2. No.1 同2真係有分別的,我一向係比較偏好gilladeau覺得比較肥美同甜,但今次竟然係majestic取勝,口感同鮮味都略勝一籌🤤 餐廳仲有做promotion,每人叫兩杯白酒就可以用優惠價嗌蠔,每隻平$20左右。
Magestic  and  Gilladeau  oyster

Appertizer都叫左兩款,第一款係三文魚他他,佢既分量比較少,不過女仔們細食,每人吉兩啖試下都ok,佢既口感係比較creamy,面個層係好似肝肝醬既一d醬,中間係牛油果🥑,底係三文魚。三層既食材味道都夾,齒頰留香☺️
三文魚他他

第二個appetiser揀左豬腩肉,一共有六塊,四個字可以形容到佢,入口即溶🤤 味道係好好味既,不過唔中意食肥膏既朋友就要注意翻,佢係偏肥既,肉同肥既比例係1:1,而你亦唔able去分問d肉同肥膏,因為佢唔似一般豬腩肉咁上面係肥下面係肉,佢係好似mix埋左一齊咁🤤 唔怕肥既朋友,真心推介大家試🤤
豬腩肉頭盤

食完appetiser等左都成25分鐘先上main course,呢間餐廳係唔會好快上曬所有食物俾你既,相反,佢會等你完左唔同既階段,隔一陣先上next round,等你地有多d時間傾計。我地order左個海膽菠菜天使麵,好有驚喜,竟然有咁多海膽🤤 d海膽仲要唔係細細粒而係大大舊個d😳 海膽超級鮮甜,一擺入口你係會瞇埋雙眼去享受佢的🤤
至於菠菜麵就相對地比較失色,偏乾少少同埋淡d,不過其實Server教我地係要將海膽撈落麵到食,不過我地見d海膽咁靚仔就唔聽話忍唔住sashimi咁食😂 有可能佢個麵係特登做淡d,等海膽撈左落去後個味出d。我都有試撈左少少海膽落一少束麵上,兩者既味道係夾既,菠菜麵會即時好食左好多☺️
海膽菠菜天使麵

最後我地仲叫左個豬𩣑,肉質好軟,佢都算切得厚,厚既豬相對地會軟難煮得林,但呢個唔錯,Pass✔️ 肉質軟,肉味重,調味相對偏淡, 都㕶好好expect靠個source會令佢濃味,呢道菜應該係for大家欣賞佢既肉質同original既肉味。個人認為如果做蘋味蓉醬會更能帶出豬既肉味又唔會覺得淡。
豬𩣑

總括黎講,十級推介大家黎呢到試,nice既環境,好既食物,新鮮既食材,service好既server,各樣加埋值得我俾一個正正評👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 價錢方面以咁既質素,真係唔算貴,是合理的😊
2017-09-29
慶祝紀念