餐廳: 南記粉麵 (香港仔大道)
資訊:

餐廳: 南記粉麵 (香港仔大道)
資訊:

2007-08-28 19 瀏覽
上回講到老外同事呼吸墮連男會用自己嘅方法學同記中文,例如太興燒味佢會翻譯成"too trendy",又將南記翻譯成"blue homosexual"。今日去Blue Homosexual食晏,可能仲係暑假,無咗D學生哥,所以唔洗等位。南記每日都有特價式款,今日輪到6號菜肉雲吞小鍋米線減價,原價$23,特價$20,於是我點咗一碗菜肉雲吞小鍋米線,貪心嘅我仲加咗牛展,菜肉雲吞有八粒,烹調時間剛好,仍然保持雲吞皮原狀無散開,牛展有十幾片,夠林,湯底味濃且無油,比起雲南桂林過橋米線店嘅清簡,好味!今日食妟時多核士問究竟牛展英文係乜,佢老外男友旭及問佢,佢唔識答>.< ?! Sorry, 我都唔識!