2022-01-16 658 瀏覽
啱啱過去嘅聖誕party上,朋友推薦𠵱間出名難book又出名好食嘅牛排🥩omakase。自從嗰日間始,我得閒就入個訂枱網撳下,將佢徹底融入生活當中,好似碌社交平台、睇forum 咁,一拎起部電話就首先F5下個網,終於,我用大約一個月嘅時間成功book到星期六食lunch。-𠵱次經驗話我知,book到靠嘅唔係「記得先睇下」/「留意餐廳公布」,而係持久力。別心存僥倖,大多數人天生不是幸運兒,但堅毅不懈能成就許多大事🤗🤗🤗-入正題,佢得一個menu($580),食匀前菜湯蒜蓉包主菜加甜品。-坐低無耐,先嚟櫻花🌸蝦沙律🥗,微酸嘅醬汁薄薄沾上新鮮蔬菜上面,好多蝦仔,咸咸香香,幾開胃。另有一件脆米通,上面有啲蟹皇醬,賣相似花生🥜醬,仲有啲肉碎,鮮味。個湯係南瓜🎃湯,有好多薑粒喺入面,驅風一流🤣質地好杰,似一碗南瓜蓉,甜度輕巧,配埋個蒜蓉包,滿足。上配菜同牛排之前,靚靚侍者嚟介紹牛肉,有free range / organic 澳洲🦘M8和牛同一件肉眼芯,加多嚿Pheromone secret cut(類似牛坑腩嘅部分),肉色粉嫩鮮紅,紋理分明,唔摸都覺好有彈性😦期待。有好嘢食梗係要襯返杯酒🍷,店方
櫻花蝦沙律
蟹黃醬米通

南瓜湯

蒜蓉包

有好嘢食梗係要襯返杯酒🍷,店方建議Pasqua Passimento Romeo & Juliet Red/Italy($98/glass),清新帶淡淡果香,易入口。
主菜上枱之前,食配菜。薯條熱辣辣,脆口,有三款沾醬,最欣賞係粉紅色嘅明太子辣沙律醬,惹味非常。另一個蒜片牛肝菌,炒得好香,不知不覺食晒。
蒜片牛肝菌

主角牛肉,真係食得出三款由淡味至濃烈嘅分別,肉眼芯輕柔嫩滑,肉味似有還無,「牛坑腩」筋腱同肉分布平均,口感豐富,鍾意食牛筋如我會更合口味。最後和牛牛味十分激烈,�鮮美無比,三成熟絕不腥,恰好的嫩身,食唔慣咁生,都勇敢試一次啦!
最後,唔好錯過佢杯咖啡☕️,我哋嗌咗cappuccino(約$60) ,house blend係烏干達+ 衣索比亞+巴布亞新幾內亞三款豆混合,傾向nutty,但唔算好strong。食咗咁多肉,𠵱杯咖啡幾貼心溫柔,好適合做closing 。美中不足係個甜品New York cheesecake ,死甜無層次,似現成貨,無甚特色,有啲失望。特別係前面咁好❣️🥲
Cappuccino
New York cheese cake

最最後,祝大家好運👍成功book到試返次,再交流下個體驗。
櫻花蝦沙律
蟹黃醬米通