❀ Frank’s Italian American #中環 ❀❗bookmark多年冇令我失望嘅美式意大利餐廳❗——————————————————中環呢一間美式意大利餐廳一直都喺我bookmark list🤣過咗幾年終於同朋友嚟到試😆主廚來自美國Boston,主打美國fusion意大利菜。平時喺中環行過以為剩係得地下嗰層,點知原來成幢大廈都係Frank’s㗎🤩地下以酒吧及小食為主,而一樓就係用餐位置,充滿復古隨性感覺,搭𨋢上到7樓就係超靚嘅酒吧,行樓梯再上仲有Rooftop添,又唔少外國人都喺度開party、飲酒、傾偈🥂.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ Free snacks 有香脆芝士餅、自家製特色泡菜及醃製茄子。.☞ Eggplant Parm Egg Rolls $158 (4.1/5)有啲似中式春卷嘅變奏版🤣內裏包住煮至軟腍嘅茄子、帕瑪森奶酪、洋蔥等配料,新奇得來味道豐富,香口惹味☺️.☞ Spicy Rigatoni Alla Vodka $248 (4.2/5)其中一款餐廳嘅招牌意大利粉🍝曾經喺carbone食過類似嘅意粉,當時唔少評價都大贊,但我就覺得一般般。反而呢一間有驚喜,用短闊嘅
❗bookmark多年冇令我失望嘅美式意大利餐廳❗
——————————————————

✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ Free snacks
有香脆芝士餅、自家製特色泡菜及醃製茄子。

有啲似中式春卷嘅變奏版🤣

其中一款餐廳嘅招牌意大利粉🍝
反而呢一間有驚喜,用短闊嘅意大利通粉,口感Al dente而且更能掛汁😚
而最出色莫過於佢哋嘅醬汁,用上伏特加,加上辣椒芝士,麻麻辣辣又Creamy非常好味,比之前食嘅香濃得多,推薦👍🏻

☞ Frank's Chicken Parm $328 (3.9/5)
留意番呢個原來係炸雞扒,Menu冇特別寫明。
將雞肉壓扁再炸香,配上mozzarella、蕃茄醬,味道雖然相對簡單,不過又幾惹味😋
之前去意大利、奧地利都有試過類似嘅菜式,因為喺當地嘅招牌菜。但好多時候都好乾身,能夠保持雞肉嫩滑,的確唔錯👍🏻
不過一塊絕對夠兩個人食,真係超級飽肚。

☞ Cucumber Smash $98
☞ Seedlip Lemonade $98
最後我哋揀咗兩杯Mocktail,兩杯都係相對refreshing,可以平衡返意粉同埋炸雞嘅油膩感 ,特別喜歡青瓜個杯😙

——————————————————
✨整體味道: 4/5
✨環境裝修: 4/5
✨服務態度: 4/5
✨性價比: 3.7/5
✨再訪興趣: 3.9/5
💞整體來講
冇諗過開咗咁多年而家先有時間嚟食,後悔咁遲先嚟試,所有菜式都香濃惹味,特別適合重口味人士,而且環境休閒舒適,我幾喜歡👍🏻