2024-05-28
突然好想食牛扒,搵到附近呢間叫musicbox grill house 好似幾特别,評價又高,就試一下。環境以木系為主,感覺好warm, lunch 時間食覺得特別chill。我哋叫咗個7course tasting menu 同一個brunch set 蒙古豬扒配雙蛋一齊食。第一道菜係湯,分別叫咗羅宋湯同周打湯。跟咗舊好脆嘅蒜蓉包,brunch set 有個沙律菜,湯嘅texture同味道都幾好,唔會太杰或太稀。第二道菜係大蝦廚師沙律,色水唔錯,酸酸地幾開胃。第三道菜係蒜蓉牛油海鮮拼盤,有青口,蜆肉,蝦,尤魚等,食材都幾新鮮,牛油味好香!第四道菜就係主角肉眼牛扒,品種係黎自阿根廷嘅安格斯牛,120days, 8安士都好大塊下,有網紋燒得好靚,肉質仲好粉嫩,入口勁juicy, 牛味都幾濃,好滿足!!而個蒙古豬扒就無牛扒咁驚豔,食落比較似港式叉燒,口感都幾扎實。第五道菜係黑松露意大利雲呑,好creamy, 好味~第六道係甜品creme brulee, 口感幼滑,少甜。最後係餐後小點同飲品作結,weekend 值得黎食brunch!
第二道菜係大蝦廚師沙律,色水唔錯,酸酸地幾開胃。
第五道菜係黑松露意大利雲呑,好creamy, 好味~
第六道係甜品creme brulee, 口感幼滑,少甜。