2021-02-19
Popinjays 黎過幾次食afternoon tea,都幾有水準,喺頂樓個景好靚,燈光效果座位設計都好舒服。今日第一次試吓佢個Semi brunch buffet, 食兩點三第二輪, 早咗少少到, 上一輪未完, 就叫我地去室外飲番杯 Bloody Mary, 啲番茄好fresh, 加啲chilli ,酸酸辣辣好開胃,喺頂樓望出去個中環景幾靚。等左陣先安排入座,點知喺坐喺電梯口近廁所,燈光有啲昏暗,感覺唔良好,同位外籍侍應要求好快就可以坐番喺入面,心諗裏面都唔滿都比啲位咁差...好彩心情都冇比佢影響。Semi buffet 包appetiser 同main dish,外面就有海鮮、salad、sausage、芝士同甜品。上次食tea抽到free flow Prosecco, 好正。得兩個鐘食所以都未叫main 就出去拎野食先,有生蠔,喺法國 Carantec出產,有啲厚肉啲有啲細隻啲要自己揀,都幾creamy, 唔重金屬同海水味,啱我食。凍海鮮有龍蝦、蟹腳蟹鉗、翡翠螺同mussels。龍蝦:彈牙,有鮮味,啲肉唔會死實實,同平時自助餐差好遠。上次喺the markxx 都好一般,呢到幾
龍蝦:
彈牙,有鮮味,啲肉唔會死實實,同平時自助餐差好遠。上次喺the markxx 都好一般,呢到幾ok。呢到有個唔好就係好少refill 啲貴食材,龍蝦開頭夾咗一隻之後都唔見,其他食物就refill 得幾快。
蟹腳蟹鉗:
蟹肉好有驚喜,好鮮甜,好濃蟹味,個殼開咗一刀,啲肉好少buffet 有咁嘅質素,所以食左好多。
芝士平時都少食,尤其係blue cheese,以前食過隻好似蠟腸鹹魚味,好難頂,今次試佢隻Fourme D’Ambert 又幾好食,個味唔難聞,仲有 Brie 食。
佢仲有啲刺身,唔算多款式,有油甘魚,吞拿魚,正常。ham、salad 都正常唔算好特別。
個buffet 包appetiser同main,叫咗牛肉tartare同scallop。main 唔想太多就要魚同雞。tartare少少酸幾開胃,肉有少少根,scallop都好食,個面唔算煎食好食,唔喺好鮮甜。雞都幾滑,魚就表面香脆裏面肉滑,都幾好。
最後食甜品,有好多款,都好食,不過afternoon tea啲甜品好食啲。比較特別嘅喺千層酥,好脆好香vanilla 味。macaroon 表面脆內軟,貝殼蛋糕質感好,水果都好甜。
漏咗佢有麵包selection, 試咗少少,喺新鮮,正常啦。整體用餐體驗好好,食物有質素,好唔錯。