2022-08-16
有印象睇過我之前講過Black Sheep Restaurants group,講過印度野,講過Carbone,不如今次講下我第三心水旗下的餐廳阿根廷扒房Buenos Aires Polo Club。位於LKF Tower 7樓,同Carbone一樣的地點,位於蘭桂芳的核心,你大約都知道佢係乜嘢style。餐廳有強烈嘅色彩,以王室運動之稱的馬球為主題,周圍掛滿馬球油畫及馬球運動用品,打卡一流,感覺同去左私人嘅鄉村俱樂部一樣。講下呢間主打草飼牛扒的扒房,呢到隨左可以食到靚扒,愛酒之人更快樂,呢到飲到阿根廷 Malbec 嘅紅酒、仲有人人食飯前都會整杯嘅手工特調雞尾酒,上次食brunch又係,飲完立刻進入狀態。 入鄕隨俗,係Buenos Aires Polo Club 食飯,一定要整杯Cocktail方為圓滿體驗,一人一杯,雖然不是happy Friday ,但還是可感受下那就近周末的愉快。食前要牛扒刀珍藏,為向阿根廷高喬文化致敬,我們擁有超過100把的牛扒刀,呢個又係好有儀式感。聽講你係Buenos Aries Polo club 的常客,將會可以在餐廳擁有一把專屬於你的刀。先吃前菜,C
餐廳有強烈嘅色彩,以王室運動之稱的馬球為主題,周圍掛滿馬球油畫及馬球運動用品,打卡一流,感覺同去左私人嘅鄉村俱樂部一樣。 講下呢間主打草飼牛扒的扒房,呢到隨左可以食到靚扒,愛酒之人更快樂,呢到飲到阿根廷 Malbec 嘅紅酒、仲有人人食飯前都會整杯嘅手工特調雞尾酒,上次食brunch又係,飲完立刻進入狀態。
入鄕隨俗,係Buenos Aires Polo Club 食飯,一定要整杯Cocktail方為圓滿體驗,一人一杯,雖然不是happy Friday ,但還是可感受下那就近周末的愉快。 食前要牛扒刀珍藏,為向阿根廷高喬文化致敬,我們擁有超過100把的牛扒刀,呢個又係好有儀式感。聽講你係Buenos Aries Polo club 的常客,將會可以在餐廳擁有一把專屬於你的刀。
先吃前菜,CHORIZO SAUSAGE ,自家製的西班牙辣肉腸,以一半豬肉及一半牛肉來造,燒到好香又靚,點薄荷汁好適合。
另一個EMPANADA 都係末吃過的前菜餡餅,呢個家傳戶曉的阿根廷經典前菜,以新鮮菠菜及波蘿伏洛芝士炮製,我覺得反而有印度感覺。
PROVOLETA 一定係芝士人欣物,以Provolone同Fontina製作而成的阿根廷熱溶芝士,點上麵包,一流的經驗,立刻好想立刻飲杯香檳。 第一款食嘅係GENERAL PICO BLACK ANGUS,阿根廷 General Pico ,佢係黑安格斯牛,食落完全係阿根廷的大草原感覺,肉質有絕對的野性的味道,12oz 的肉眼一下就俾我地完成。
我們選了第二款的CHEF'S SELECTED CUT ,以18oz 安士牛柳 Tenderloin "EL CAMINO,聽介紹係以熟成純黑安格斯穀飼牛,牛扒以上佈滿了雪花紋,肉香濃醇得很,餐廳以我們的方式製作,係Buenos Aires Polo Club 的招牌牛柳,用香草及鹽係薄紗棉布內炭燒,對比頭先更加濃烈。
牛扒都可以配自家製芥末醬,有三種Dijon (法式第戎芥末醬) 、Pommery (芥末籽醬)、阿根廷紅酒汁及烤紅洋蔥製作而成,看來愛邊隻,我自己就吃原味最好。
食扒一定要飲酒啦,當晚飲左Trapiche Single Vineyard Malbec ‘Finca Ambrosia’ 2018,是一款經典的 Malbec - 黑加侖子味,經過橡木桶陳後帶微微雲呢拿香,鮮紅的美色,再加上非常balance 的感覺,好配合。
TRUMPET ROYALE MUSHROOMS 同FRIES PROVENZAL 都係重點,上次食brunch 吃佢個普羅旺斯炸薯條吃不停,以鴨油炸製,再拌入香蒜及蕃茜炮製而成,絕對要一加再加。 甜品吃了MALVAVISCOS ,基本枱枱點,外層為苦橙棉花糖,內被咖啡凍糕及焦糖奶醬 (Dulce de leche),讓客人即席燒烤。 上次好食的CRÊPES FLAMBÉES ,當然要encore 堂弄 甜品,內餡為焦糖奶醬的煎薄餅,澆上混入橙汁、加上勁多Grand Marnier 橙酒,牛油橙皮汁,煎好後配雲呢拿雪糕享用,呢個又睇得又食得。
Btw,呢到真係好有氣氛,人人都食MALVAVISCOS慶祝生日,下次一定要搵朋友試下。