餐廳: The 5B Private Corner
資訊:

2021-05-05 1654 瀏覽
High tea你只會唸倒去酒店?今日我就試左一間工廈餐廳The 5B Private Corner的下午茶。工廈餐廳俾人既感覺會陰暗啲但5B就唔會啦,餐廳內有一排大窗透光加上文青風格的裝修吸引唔少人黎打卡。而且對比酒店high tea價錢抵好多,只須一人$148或二人$288。High tea set有多款咸、甜點,食物、擺盤、容器都係酒店級數,絕不馬虎,份量仲要非常多👍👍食到捧住肚走🥴北海道帶子一口酥酥皮好鬆化,帶子好新鮮,配合埋鬆軟口感好正香芒海蝦紅菜頭撻非常eye-catching,我一向唔太喜歡紅菜頭的味道,但這個紅菜頭撻加左芒果同其他配料,口感豐富好易入口,唔錯。牛油果蛋沙律多士多士脆到不得了,牛油果蛋沙律加左少少檸檬汁酸酸地又幾match喎黃金雞肉條口味似麥樂雞,但比麥樂雞好食,香脆唔油膩,食完想encore😋自家製冰梅浸串茄無唸過連車厘茄都咁唔簡單,加左梅酒之後除左酒香仲甜甜的,這個idea好唔錯自家製英式鬆餅鬆餅是心形的,連牛油都是心型的,連這種細節都有注意好有心思呀❤️❤️夏日芒果熱情果慕絲蛋糕賣相好靚,酸酸甜甜的芒果熱情果好好味呀,好啱夏日🌞英式柑橘百爵茶慕絲蛋糕採用

北海道帶子一口酥
酥皮好鬆化,帶子好新鮮,配合埋鬆軟口感好正

香芒海蝦紅菜頭撻

牛油果蛋沙律多士

黃金雞肉條

自家製冰梅浸串茄

自家製英式鬆餅

夏日芒果熱情果慕絲蛋糕
賣相好靚,酸酸甜甜的芒果熱情果好好味呀,好啱夏日🌞

英式柑橘百爵茶慕絲蛋糕
採用百爵茶就無咁甜無咁漏,仲落左柑橘碎令味道更豐富,賣相更吸引

柚子芝士蛋糕
加左柚子的芝士蛋糕好清新,成件事無咁漏,真係考慮周到,因為tea set通常食到最後就好飽食唔落,但5B的甜品口味都令人好開胃。

自家製班蘭意式奶凍
味道好似明治雪米糯雪糕,是我很喜歡的口味,讚啦!

經典石板街朱古力蛋糕
濃郁的朱古力蛋糕加上棉花糖真係甜到入心,建議最後食

選了伯爵茶和甘草薄荷花茶,都用上雲石花紋的茶杯茶壺,未飲已經加曬分。
甘草薄荷花茶味道好特別,好清香,飲落去淡淡薄荷味道帶一點清甜,可以解膩仲可以令口氣清新😬
2021-05-04
下午茶