2023-11-22
Weekend 同朋友黎到位於元朗錦田嘅日式cafe好彩朋友打去book 咗,估唔到呢間cafe 去到錦田咁遠都咁full。訂位仲要俾每人百五蚊嘅按金,而最低消費都係每人百五。佢嘅位置都幾易搵,就係錦田郵局對面。去到門口,簡潔嘅白色外牆令人感覺好舒服。門口仲有一d 座位。經過咗吧枱同table 枱,行入去就會見到塔塔米同枯山水😍雖然唔可以出去飲食,但都可以出去影相。天氣好,坐出去真係好舒服,望住個枯山水都覺得好relax。🦆香蔥鴨南蠻蕎麥麵 $88(鴨肉,香菇,京蔥,鰹魚汁,蕎麥麵)鴨肉好香,份量足,配上京蔥,香菇同鰹魚汁,令味道更加突出。蕎麥麵大大碗,配埋鰹魚汁一齊食,好味道。🍘燒飯團配味噌湯 $48(燒飯團,漬物,味噌湯)飯團燒得好靚,用一片葉襯托,擺盆💯味噌湯亦放左京蔥,飲起黎特別香。🧀烤比爾芝士配吐司 $68 🤩(比爾芝士,蒜香橄欖油)熱辣辣嘅烤芝士,用左迷你鑄鐵pan上。芝士仲係bulubulu 咁,用吐司直情點落芝士度,好好食。🥖麵包籃 $52(精選麵包三款)由於芝士未食哂,就叫多個麵包籃食埋d 芝士。有三條迷你嘅麵包,賣相相當可愛。🥞Dutch baby Pancake
🦆香蔥鴨南蠻蕎麥麵 $88
(鴨肉,香菇,京蔥,鰹魚汁,蕎麥麵)
🍘燒飯團配味噌湯 $48
(燒飯團,漬物,味噌湯)
🧀烤比爾芝士配吐司 $68 🤩
(比爾芝士,蒜香橄欖油)
🥖麵包籃 $52
(精選麵包三款)
🥞Dutch baby Pancake $78🤩
(抹茶,红豆)
同樣用迷你鑄鐵pan上,呢款pan cake 比較少食,外層烤得好香脆,內層軟軟地,配埋抹茶紅豆同雲呢拿雪糕,超級好食。
🥃Ice drip coffee $72
Honduras + $10
(Taste: Honey, Whiskey, Choco, Vanilla)
平時最鐘意飲特別口味嘅咖啡,Ice drip coffee 當日有得揀Honduras 豆,熱辣辣飲杯香甜可口嘅冰滴咖啡,真係透心涼。
🫖金萱烏龍茶 $58
茶味清新,冰涼透心。
總結,餐廳環境超舒服。價格唔會mark 到好高,物有所值。所有食物都感受到製作用心。打卡亦一百分。非常推薦。👍🏻