2019-06-16 584 瀏覽
今次要介紹嘅係啱啱喺大坑開咗第二間分店嘅Fineprint,店內嘅裝潢微帶工業風,設有對外嘅bar檯都特別寫意,於設計上有花一番心思。Ricotta Toast $80外觀上已經好有衝擊力,多士上面加了一層厚嘅Cream Cheese,再撒上藍莓同蜜糖。味道上,類似芝士蛋糕但係個餅底變咗做多士,但係食曬兩塊都完全唔會覺得膩,因為芝士好鬆軟而且唔會太重味,藍莓同蜜糖亦都襯托出芝士嘅味道。整體而言,係令人意料唔到咁令人回味嘅一道菜式。Avocado Toast $85多士上佈滿咗切片嘅牛油果,係一個好熱門同時好強大嘅組合,因為牛油果嘅油份充分咁令到多士口感更柔潤,同時表明上亦稍作調味,另可加入少量檸檬汁,令到整體上更開胃同提味。Hot Chocolate $35可可味好濃郁,表面撒上朱古力碎片,可以品嚐到兩種朱古力嘅表現方式,係冬天嘅首選飲品。
Ricotta Toast

Ricotta Toast $80