2021-11-10
第八站咖啡廳 Eight Station Cafe旺角洗衣街39-55號金雞廣場19樓15-17號舖Shop 15-17, 19/F, Golden Era Plaza, 39-55 Sai Yee Street, Mong Kok朋友帶我第一次黎到金雞廣場食飯。餐廳係19/F, 係地下等lift要花點時間。餐廳不是精緻型的裝修,但座位寬躺舒適,基本上都是卡位設計,適合一班朋友聚會。餐廳主打西班牙黑毛豬,定位係Cafe x 扒房我地order 左2個套餐再加小食share 。是日餐湯係粟米忌廉湯配蒜蓉多士。湯很creamy , 蒜蓉包烤得很香脆。前菜係芝麻醬沙律,沙律菜新鮮爽口。小食:炸魚薯條,食物炸得香口但又不會過火。主食方面既然主打黑毛豬,咁當然要試吓啦。無骨豬柳扒配意粉沙律菜,雖然餐牌上寫豬柳比豬扒肥和有少許筋,但食落口感嫩滑,都沒有食到筋。另一個主食叫左香煎雞扒配意粉,雞扒大大塊,煎得外脆內嫩而多汁。2個餐的意粉都煮得軟硬適中,雖然意粉份量不多,但肉的份量都算多,所以整體足夠飽肚。餐飲方面由於今日天氣轉冷,飲返杯柑桔話梅蜜和柚子蜜暖下肚就剛剛好。
旺角洗衣街39-55號金雞廣場19樓15-17號舖
我地order 左2個套餐再加小食share 。
前菜係芝麻醬沙律,沙律菜新鮮爽口。
小食:炸魚薯條,食物炸得香口但又不會過火。
主食方面既然主打黑毛豬,咁當然要試吓啦。