2022-09-05
上環 Cafe x Sake Bar 日頭係cafe,夜晚就係 sake bar~~~之前同朋友試過日頭去,今次又試埋夜晚係點先!📍既然夜晚黎,就梗係要試下佢地啲sake 啦~店員推薦咗呢支豊能梅純米吟釀比我地~支酒好特別,用咗高知酵母CEL24帶出酒體優雅甜潤易,帶有少少蘋果味水果香氣同清爽既蘋果酸味📍皮蛋豆腐 日式炸豆腐配上皮蛋味蛋黃醬,呢個組合幾特別~本身以為皮蛋味好重,但入口又還好,味道甜甜地幾啱女仔食📍是日精選--大蝦意粉意粉用咗秋葵醬,所以好掛汁而且意粉亦都al dente;至於大蝦份量好慷慨,有足足6大隻,大蝦肉身爽彈配埋意粉食一流~📍魷魚拼西班牙辣肉腸粒 上面既係炸腐皮,再MIX埋魷魚同辣肉腸粒黎食,口惑好豐富咸咸香香好滋味~ 📍三黃雞(半份) 三黃雞上到黎,外皮烤到金黃焦脆,入口雞肉嫩滑而且仲有層豐滿脂肪,滿滿油香味道鮮美,仲會有陣陣既酒香。
📍皮蛋豆腐
📍是日精選--大蝦意粉
📍魷魚拼西班牙辣肉腸粒
📍三黃雞(半份)