2003-07-02 370 瀏覽
講o既其實係一晚o係酒店房食o既candle light dinner;一共有三個courses,另加半島咖啡茶同petit four。首先,waiter會成張檯咁推入房,上面set好曬candle light同花,檯上放o左頭盤;最surprise o既係檯底原來放o左個爐,裏面熱住D main course,免得食完頭盤之後主菜凍曬。頭盤我地食o左蘇格蘭橡木煙三文魚,味道鮮甜,唔錯。主菜分別係銀鱈魚配angel hair同埋煙肉雞胸卷;個銀鱈魚係照燒o既,整得剛熟,D肉好滑,入口又鮮甜,好正;不過D angel hair就只係一般,可能因為響個爐度耐o左,出o左D水,麻麻地。雞胸卷唔錯,配黑醋汁幾好味。甜品係chocolate dome,裏面係帶earl grey味o既朱古力mousse同caramelised nuts,好好味,睇o黎半島整o既朱古力mousse真係好有水準。另一個甜品係青芒果、青蘋果批伴雲喱拿雪糕,雪糕係分開上o既,下面仲放o左一碗冰添;不過芒果同蘋果幾酸。最後要讚下呢度o既service,無論reception,room service同餐廳侍應都好好,值得一
最後要讚下呢度o既service,無論reception,room service同餐廳侍應都好好,值得一讚。相中就係煙肉雞胸卷同chocolate dome。