2021-05-30
之前聽朋友講有間餐廳好得意,因為佢主打CBD,對於唔清楚咩係CBD嘅朋友,可能呢度要稍作解釋先。CBD係大麻提取出嚟嘅化合物,係合法嘅,亦都證明咗有治療同放鬆嘅功效。而依間餐廳就喺嘢食上邊落咗CBD,真係非常有趣同一大特點。一入到餐廳,成個氣氛都好chill好relax,座位亦都好闊落。總之就係舒服到爆啦覺得。嘢食方面嗌左帶子蟹肉牛油果他他,鐵板青咖喱安格拉雞卷,日本芥末忌廉香煎廣島蠔闊條麵,甜品叫咗流心芝士撻。帶子蟹肉牛油果他他擺盤非常漂亮,份量亦都幾好,兩個人食就啱啱夠啦。已用了上面呢亦都冇揸流攤,帶子同埋蟹肉都非常多,食落去仲要食到切粒帶子嘅鮮味,他他上面仲有三文魚子,再加上個黑醋汁,食落去真係好開胃,甜甜酸酸,咬爆三文魚子個刻有返啲鹹味,中和得幾好。我放啲他他落去薄多士上面,又吹又軟,係一度唔錯嘅前菜。鐵板青咖喱安格拉雞卷青咖喱都有啲辣,我就覺得啱啱好,但如果唔係好食得辣嘅朋友就小心啲。雞卷外皮整得啱啱好,唔會話淋晒,少脆。雞肉冇overcook,配料仲要非常豐富,有三色椒同埋翠玉瓜。雖然冇個前菜咁出色,但其實都好好味,鍾意食雞卷嘅朋友不妨一試。日本芥末忌廉香煎廣島蠔闊條麵整個
帶子蟹肉牛油果他他
帶子蟹肉牛油果他他
鐵板青咖喱安格拉雞卷
鐵板青咖喱安格拉雞卷
日本芥末忌廉香煎廣島蠔闊條麵
日本芥末忌廉香煎廣島蠔闊條麵
整個配搭都好夾。芥末同埋忌廉嘅份量啱啱好,令到兩隻味都好出。掛汁既闊條麵好吸引,食得出闊條麵煮嘅時間好好,好有咬口。廣島蠔剪到啱啱好有少少燶邊,蠔味濃郁,配搭芥末忌廉嘅味道,就更顯特別。順帶一提,原來仲有少量三文魚子,令到整個闊條麵層次更加豐富,更多元
流心芝士撻
流心菲達芝士撻
我覺得呢個流心芝士撻,可以稱得上係今日嘅冠軍。先講講價錢,只係$48,出邊甜品舖都未必做到呢個價,但依度嘅芝士撻係物超所值。唔單只係即焗,而係焗得出色。一上枱仲係熱辣辣,要即刻食,外皮感覺就好似牛油曲奇咁嘅味道,裏面啲流心芝士好濃但甜味同鹹味都好適中,其實就咁食個芝士撻都已經100分。但睇得出餐廳知道客人有機會覺得太膩,所以喺擺盤上提供左士多啤梨醬同士多啤梨,如果覺得太重口味,仲可以即刻refresh返,冠軍非佢莫屬。
最後想講講兩杯嘢飲,一杯係Oreo雲呢拿沙冰,另一杯係熱情果柚子伯爵茶梳打。第一杯如果鍾意飲麥旋風味道嘅飲品,我會好建議,賣相亦都非常吸睛。第二杯我就覺得幾特別,可能坊間都唔係話特別多伯爵茶嘅特飲,熱情果柚子加伯爵茶,飲落去非常清新,唔會好甜,earl grey味道亦都好出。
Oreo雲呢拿沙冰
熱情果柚子伯爵茶梳打
順帶一提,食完真係會有少少眼瞓,感覺的確係幾relax嘅,畢竟成個環境都已經令人好relax。如果係失眠嘅朋友仔,不妨感受完美食之餘,再瞓番一個好覺?
總結:絕對可以再嚟,兩個人有好約埋一班朋友都好,我覺得都會係一番好嘅體驗,食物如是,飲品如是,旅程如是。