今日嚟到呢度食飯,真係俾佢哋嘅菜品迷到神魂顛倒,掂到唔識形容🤩簡直好似一秒就穿越到左印度🤭【🔸Boneless Masala Chicken Wings】一上枱,我即刻睇到眼凸👀,完全估唔到原來呢居然系雞翅!廚師好似🧙🏻‍♂️“魔術師”上身咁,將雞肉去骨之後,整出咗外脆到 “卜卜脆”、內嫩到 “滑潺潺” 嘅小雞塊!咬落第一啖,feel到曬嗰外皮嘅酥脆感同埋入邊雞肉嘅嫩滑多汁!甜咸兩味搭配得天衣無縫,甜咸黨嘅朋友一試肯定即刻 “上癮”,食到停唔到口,愛不釋口😍【🔸Lucknowi Tokri Chaat🥙】原本淨係印度街頭超火嘅小食,喺 Leela 搖身一變,簡直就直接化為精緻奢華嘅美味尤物🥰餐廳將佢精心打造,擺喺我面前嘅,係一個用香脆到爆嘅“土豆籃子”打底嘅精美菜品!上面鋪滿薯仔🥔、番茄🍅、洋蔥🧅、豌豆、石榴籽等等配料,望落去就好似一幅色彩繽紛嘅油畫🖼️酸酸甜甜中隱隱又夾雜住一絲絲嘅辣味🌶,再襯埋炸土豆嘅 卜卜脆,整個口感層次簡直豐富到難以言喻啊!【🔸Kandhari Lamb Chop🥩】羊排用薑汁、香料同石榴籽精心醃制,烤到 medium 熟,火候啱啱好,唔生唔熟,正到痹🤩滴肉質嫩到好

【🔸Lucknowi Tokri Chaat🥙】

【🔸Kandhari Lamb Chop🥩】
羊排用薑汁、香料同石榴籽精心醃制,烤到 medium 熟,火候啱啱好,唔生唔熟,正到痹🤩滴肉質嫩到好似要融喺把口度,羊味濃郁得嚟又一啲都唔膻喔~搭配嘅醬汁酸甜度調配得鬼斧神工,爽到你唔信🤣

【🔸Biryani 牛骨髓香料飯🍚】
切開上面嗰層酥皮嘅一瞬間,撲面而來濃烈嘅香味,真係 “香到飛起”😋外面層酥皮,脆得不得了,單獨食都已經讓人回味無窮了,再食埋入邊嘅牛肉同牛骨髓,兩者嘅香味好似水乳交融,濃郁到極點,每一啖都好似將整個印度香料世界吞落肚,真係好想即刻係原地跳支舞💃🏻而且個飯嘅份量超大,夠晒同朋友一齊share!

💰價錢方面嘅話就人均大概$4-500,可能對於普通印度菜嚟講就的確唔平,但係知道呢間餐廳嘅廚師係之前米其林一星CHAAT 嘅主廚👨🏻‍🍳而 Leela 呢間喺銅鑼灣嘅新店,主打嘅係高級料理,咁樣諗嘅話呢個價錢都算合理,物有所值!🙌🏻🙌🏻

📍銅鑼灣新寧道1號利園三期3樓301-310號舖