2023-06-27
係銅鑼灣開餐,想搵間坐得舒服又唔太嘈雜嘅,行入少少呢條街都有唔錯嘅選擇,例如呢間。裝修風格走簡約型格路線,有咖啡豆及相關產品出售。食物選擇唔係話太多,沙律/漢堡/意粉/飯/輕食及甜品都有供應,當然有一系列特色咖啡/啤酒炎炎夏日,見到呢客意大利布袋芝士蕃茄沙律配意大利陳醋 ($118)就心心眼啦。有齊我歡喜嘅食材,切開個水牛芝士呢一刻,唔知點解感有種莫名嘅治癒感。餐牌上寫係用意大利陳醋,但實物就用上香草醬汁,無咗份酸甜醒神味道,換黎多一點草青香味。將呢個紅綠白配一齊食,爆汁嘅蕃茄與奶香嘅軟滑芝士齊齊係我口中battle,完勝。友人主食要和風鰻魚飯 ($158),份量相當足夠。以滑蛋奄列包住白飯,再放燒好嘅鰻魚及紫菜絲,和風味倍增。三樣野一啖過,先食到醬汁鰻魚然後到滑蛋包飯,超滿足。漢堡類有三款,分別為素菜/豬肋漢堡同埋我呢款手打安格斯牛肉漢堡配薯條 ($138)以漢堡嘅厚度,應該一啖係食唔到底要讚嘅係飽身有烤過嘅,食起黎鬆軟得黎亦有D脆口,除咗有多肉汁嘅手打牛肉漢堡外,仲有片煙肉,唔係求其煎,入口有食豬肉乾嘅味道; 配以芝士,蕃茄同生菜呢D最佳拍檔,看似簡簡單單但又D驚喜位。甜品未出場,
裝修風格走簡約型格路線,有咖啡豆及相關產品出售。
友人主食要和風鰻魚飯 ($158),份量相當足夠。
以滑蛋奄列包住白飯,再放燒好嘅鰻魚及紫菜絲,和風味倍增。
三樣野一啖過,先食到醬汁鰻魚然後到滑蛋包飯,超滿足。
以漢堡嘅厚度,應該一啖係食唔到底
甜品未出場,呢杯Flat White ($45)先。拉個心心花比我,綿滑奶泡中輕輕滲出咖啡香,趁熱嘆啖先。
嚟啦嚟啦………遠處見到侍應拎住呢客法式焦糖班戟 ($108)行埋黎我地張枱。
層香脆焦糖好似頂帽咁帶咗係件班戟上,以大量吉士醬圍住,邪惡度未食已夠高分。
班戟口感較紮實,唔係日式空氣感,沾滿香甜幼滑嘅吉士醬一齊食,好味到無朋友。
呢餐可以放空咁享受,聽住帶點節奏嘅歌曲,又可舒服地同友人傾吓計,GOOD。