2018-08-17 837 瀏覽
香港人崇日嘅程度有幾多?一年去十幾次日本?一個禮拜食幾次日本野?我聽過最誇張嘅係去日本可以即日來回!冇錯小妹都好崇尚日本文化,對於日本菜真係難以抗拒,所以今日#跟住朋友食好西,我哋又食日本野啦!坐落喺登龍街金朝陽中心29樓嘅Kuro飽覽銅鑼灣景色;佢同其他日本餐廳唔同嘅係,佢走fusions型格路線,一出電梯就即刻進入左黑暗嘅世界。牆身係黑色,餐桌係黑色,地板係黑色,最誇張連餐紙巾都係黑色!餐牌用咗黑色硬皮包裝,厚厚嘅餐牌足以知道餐廳供應食物款式之多。價錢可能比普通日本餐廳貴少少,但係如果坐落係咁嘅環境進餐,佢絕對係物有所值。不過我哋今次黎係食佢嘅Black x Gold Set二人套餐,價錢絕對唔平,但係真係一食難忘!前菜-火焰三文魚輕燒佐蒜香汁兩片三文魚經火槍輕輕燒過,將三文魚油迫晒出嚟之餘仲帶一點焦香;微微脆身包裹住軟滑嘅三文魚,下面用海草墊底,口感似海蜇,過隱!刺身黑金系列黑彩虹擺盤極度精美嘅刺身睇得出花過心思同埋創意。一邊主要用醬料去畫圖,另外一邊就放滿刺身。最吸睛嘅當然係一對刺身蝦,比手指仲要粗同長,食落好鮮甜,蝦頭有蝦膏;另外一個要介紹嘅係帶子,超級巨大帶子將佢切開一半,

前菜-火焰三文魚輕燒佐蒜香汁

刺身黑金系列黑彩虹
spinach sauce
拖羅
擺盤極度精美嘅刺身睇得出花過心思同埋創意。一邊主要用醬料去畫圖,另外一邊就放滿刺身。最吸睛嘅當然係一對刺身蝦,比手指仲要粗同長,食落好鮮甜,蝦頭有蝦膏;另外一個要介紹嘅係帶子,超級巨大帶子將佢切開一半,size先係啱啱放得到落口,海水味好重,但絕對唔油,屬於健康之選!
wasabi + olive oil
Wasabi混入左橄欖油,辛口味中滲透出微量欖油香。成個拼盤最欣賞就係花過心思去調配醬料,紅菜頭汁、菠菜汁、芝麻汁...每樣都能夠保持食材完味,而且顏色相當美麗。

天婦羅黑金系列流心趣
同普通天婦羅唔同,其中一個天婦羅係將海膽包入紫菜再攞去炸;渣漿唔會好厚,炸完之後裏面件海膽幾乎保持完態,依然好鮮味。

食事-越前蟹釜飯
起初以為係用一個大煲裝住一大碗飯,但原來優雅嘅餐廳做法截然不同。每人一細碗飯都經過裝飾,微微喊香醬油味,面頭放咗蟹肉,飯入面混入咗蒟蒻,菇菌等等,感覺相當健康。

甘物-黑豆胡麻牛乳
聽個名開頭以為係牛乳煲嗰啲,原來係甜品。口感有啲似啫喱同布甸中間,牛奶味好重好滑,唔會太過甜。

食日本菜咁多次,呢一個高空fusion,賞心又悅目
2018-08-14