2023-07-04 35 瀏覽
朋友帶我嚟試位於銅鑼灣嘅西班牙菜,一入到門口,已覺環境十分舒適,有格調又有情調,更帶點溫馨感,輕鬆嘅環境十分適合同朋友嚟傾下計,小酌一杯🍸。餐廳設有室外及室內用餐地方,任君選擇,非常貼心。小坐一會,餐廳店員已好主動,好有禮貌地介紹菜式,按著客人的喜好而推薦唔同菜式,好貼心之餘又好熱情☺️!🌟 Salmon Vol-Au-Vent $98西班牙小食之一,外層是酥皮,好鬆脆,內裡有碎蛋配餐廳自調醬料,面層有三文魚,食落口感層次豐富。▪️🌟 Croquetas $56火腿忌廉球,係炸物嚟😋!外層炸得好香脆金黃,餡料由火腿粒加麵粉及奶油混合而成,淡淡都充滿咸香味,口感十分Creamy及可口,一啲都唔油膩!▪️🌟 Tortilla De Ostra (Oyster) $130蠔仔蛋餅配芫荽蛋黃醬,呢款菜式係芫荽迷必點嘅,好好食!一上菜,已聞到陣陣濃郁嘅蛋香味。蠔仔蛋餅上面放左大量芫荽及餐廳自家製嘅芫荽醬,內裡嘅蠔仔份量亦多,不但新鮮,更十分大隻,味道鮮甜,配埋特製芫荽醬,更突出蠔肉嘅鮮味,而蛋餅質感好嫩滑,整體配搭得很好,食完一啖又一啖!▪️🌟 Gambas Al Alillo $138橄欖油大蒜虎蝦,

🌟 Salmon Vol-Au-Vent $98

🌟 Croquetas $56

🌟 Gambas Al Alillo $138
橄欖油大蒜虎蝦,用蒜、油,再加餐廳特調醬料炒成,醬汁帶有點點辣味,配上肉質彈牙嘅大蝦,好惹味!菜式仲配埋多士,用多士夾住大蝦食,口感更有層次,更豐富,好滋味!

▪️
🌟 Braised Beef Cheek in Port Wine Sauce $298
砵酒燉穀飼牛面頰,配菜有粟米、紅蘿蔔、薯蓉及烤焗蒜頭。牛面肉軟腍入味 ,配埋砵酒,有入口即溶嘅感覺!

▪️
🌟 Special Tailor (Mocktail) $236@2
因為簡唔到飲邊款mocktail好,店員推薦我哋揀special tailor,有調酒員親自上前詢問我哋品酒嘅喜好,再為我哋調配獨一無二嘅mocktail☺️ 一杯由茶底再配柚子蜜、西柚、薄荷而成,濃濃柚香味,可解油膩感。另一杯則是較Creamy 的奶類飲品,唔係用powder 粉製作,而是餐廳用特製鮮奶配上士多啤梨而成,唔會太甜,易入口。