2022-11-16
我同朋友都係海鮮lover ,對於蠔更係情有獨鍾,知道位於銅鑼灣The Zing!16樓嘅Starry Night !有得任食生蠔,我地梗係要試吓啦!所以放工即刻約喺時代廣場等,一齊行去餐廳都唔使5分鐘嘅路程。餐廳係樓上鋪,坐lift上16樓,lift 門一開就已經係餐廳,見到有卡位,有吧枱,我地就揀咗吧枱坐。坐低之後,我哋就揀咗120分鐘( $468 )嘅任食生蠔餐。$468除咗可以任食生蠔之外,仲可以揀一個主菜(西冷牛扒、紐西蘭羊架、卡邦尼意粉),個主菜仲包埋黑糖麵包、海鮮忌廉湯、煙三文魚,好豐富。我哋揀咗卡邦尼意粉、五成熟西冷牛扒。兩款主菜食落都有驚喜。卡邦尼意粉麵條有香濃蛋味,而且個汁有小小小香辣味道又好creamy ;西冷牛扒肉質鮮嫩多汁,牛味夠濃,牛扒啖啖肉而且冇根。上咗主菜之後,我哋急不及待叫咗一個生蠔拼盤🦪,拼盤裏面包括兩款來自不同地方(法國及日本)嘅生蠔之外,仲有螺同埋凍蝦🦐法國生蠔:蠔味夠濃,肥美多肉,口感結實有彈性👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻日本生蠔:有淡淡海水味,唔會死鹹,鮮甜👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻已經諗住下次再幫襯,因為餐廳處理生蠔10分衛生,令我哋好放心食用✨😋
日本生蠔:有淡淡海水味,唔會死鹹,鮮甜👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻