2017-02-24
ELEMENTS係我很常去的商場,如果我要睇戲,9成9都會黎呢度睇,一直都覺得頂層D餐廳感覺好CHILLING,得閒上去食下野放鬆心情就適合不過相信有好多人係樓上ICC放工,都會落黎呢度飲下野再食個晚飯,是夜就算係平日都有唔少人咁做呢又到一年一度的RESTAURANT WEEK,但我地今日無預先訂呢個SPECIAL MENU,大家記得如果想食可以訂定先,由於第一次黎呢間餐廳,我地都係想散叫試多少少野PILSNER URQUELL ($78)黎到呢度食捷克菜,當然要啤啤佢,捷克鄰近德國,同樣盛產啤酒,捷克啤與德國啤特質相似,容易入口但不失香氣,呢杯有淡淡的蜜糖味,好岩女仔飲PRAGUE HAM SALAD ($95)來自首都布拉格的火腿,配上火箭菜、羊奶芝士、青蘋果,酸菜頭、合桃,小小的一碟卻材料豐富WHOLE WHEAT BATTERED CARP FISH ($112)喜歡食炸手指魚,但卻常常害怕ORDER,原因係好多餐廳的炸手指魚都係食炸漿多過食魚,幸好呢度剛剛相反,啖啖魚肉而且炸漿做得很薄身,灑上檸檬汁,沾上香草醬,可去除煎炸的熱氣感CRISPY PORK BELLY ($96)
黎到呢度食捷克菜,當然要啤啤佢,捷克鄰近德國,同樣盛產啤酒,捷克啤與德國啤特質相似,容易入口但不失香氣,呢杯有淡淡的蜜糖味,好岩女仔飲 PRAGUE HAM SALAD ($95)
來自首都布拉格的火腿,配上火箭菜、羊奶芝士、青蘋果,酸菜頭、合桃,小小的一碟卻材料豐富 WHOLE WHEAT BATTERED CARP FISH ($112)
喜歡食炸手指魚,但卻常常害怕ORDER,原因係好多餐廳的炸手指魚都係食炸漿多過食魚,幸好呢度剛剛相反,啖啖魚肉而且炸漿做得很薄身,灑上檸檬汁,沾上香草醬,可去除煎炸的熱氣感 CRISPY PORK BELLY ($96)
呢個我會叫佢做捷克燒肉,肥瘦均勻,又皮脆脆,醬汁係DARK BEER & MILD CUSTARD SAUCE,餐廳好聰明,旁邊的青蘋果沙律很有效減低油膩感 SLOW-COOKED DUCK LEG ($188)
慢煮鴨腿用刀輕輕一切已經完全離骨,慢煮的其中一個好處就係可以保持肉汁,唔會令舊肉乾爭爭,鴨腿完全無鴨蘇味,我覺得呢間餐廳好識善用配菜,今次有BREAD DUMPLING、GREEN APPLE、GREEN BEANS & CABBAGE,酸椰菜同青蘋果令人十分開胃,BREAD DUMPLING係肉桂味的,整碟菜的味道合起來就好似多種樂器完美奏出一首樂曲 CHOCOLATE TART ($78)
有得玩有得食的一款甜品,將熱熱的BUTTERSCOTCH SAUCE倒在甜品上,原本圓圓的朱古力球就會隨之慢慢溶化,內裡的寶藏PEACH SHERBET就會呈現眼前,呢個甜品絕對係呃LIKE神器,見到旁邊有ORDER呢款甜品的客人都一路拍片一路倒,我地都唔例外呢
清香的PEACH SHERBET有效地中和了濃濃的朱古力及 BUTTERSCOTCH SAUCE
再一次要稱讚呢個餐廳每道菜的配搭,由頭盤到主菜再到甜品,每一個COMBINATION都係相輔相成,可見廚師們對食物的了解與熱誠呢