2022-04-28
🚴早前已經到訪過觀塘分店數次,小編尤其喜歡經典甜辣炸雞。甜甜辣辣咁樣半夜食勁過癮~今次同朋友喺大圍出發踩單車到大埔,途經科學園再見Chimac,立即入去補充能量及脂肪~🍗炸雞有七款口味可以選擇,我哋揀咗半半口味炸雞,即係全隻炸雞但可以揀兩種口味。咁樣既可以試多種口味,又冇咁容易膩~($143)- 🌶經典甜辣炸雞:主要係甜味,辣味基本上缺席,但係唔食得辣嘅朋友仔都應該輕易食得到~雖然醬汁味道同觀塘嗰間都幾大分別,但有別有一番風味,偏向甜酸汁醬幾惹味,有啲似甜味版本咕嚕肉汁醬。雞件即叫即炸,上枱熱辣辣,外皮掛汁但都仲好香脆。雞肉多汁鮮嫩~- 🍯蜂蜜焦糖炸雞:入口好大陣牛油蜂蜜香,雞皮炸得好乾身,香脆而毫不油膩!加上有蜂蜜焦糖嘅加乘,鹹鹹甜甜好過癮。同樣都係即叫即製,雞肉嫩滑,雞皮真係好香好脆好好食~🍢魚糕串(+$20):其他Foodie嘅魚糕串波浪形串得勁靚,小編呢一份應該係⋯懶洋洋版本醬油魚糕串。🫕芝士排骨鍋($318):讀者們都知道小編係肉食動物,見到呢一份排骨鍋當然不能放過啦~侍應會於芝士溶化之後,幫忙將中間嘅大大件排剪展開,再平均將芝士裹住排骨。排骨帶蕃茄甜味,煮得好軟熟,輕輕一咬
- 🌶經典甜辣 炸雞:主要係甜味,辣味基本上缺席,但係唔食得辣嘅朋友仔都應該輕易食得到~雖然醬汁味道同觀塘嗰間都幾大分別,但有別有一番風味,偏向甜酸汁醬幾惹味,有啲似甜味版本咕嚕肉汁醬。雞件即叫即炸,上枱熱辣辣,外皮掛汁但都仲好香脆。雞肉多汁鮮嫩~
- 🍯蜂蜜焦糖 炸雞:入口好大陣牛油蜂蜜香,雞皮炸得好乾身,香脆而毫不油膩!加上有蜂蜜焦糖嘅加乘,鹹鹹甜甜好過癮。同樣都係即叫即製,雞肉嫩滑,雞皮真係好香好脆好好食~
🫕芝士排骨鍋($318):讀者們都知道小編係肉食動物,見到呢一份排骨鍋當然不能放過啦~ 侍應會於芝士溶化之後,幫忙將中間嘅大大件排剪展開,再平均將芝士裹住排骨。排骨帶蕃茄甜味,煮得好軟熟,輕輕一咬便離骨。
- 🧀而鍋邊有數款韓式小食,包括:三件 炸雞腿肉、三件紫菜粉絲卷、三件韓式餃子、紫菜飯、粟米芝士,以及韓式泡菜。原味炸雞腿肉一樣鮮嫩多汁。將紫菜飯拌於芝士鍋中,成件事好邪惡但係極滋味!
🥤罐裝汽水($12):小編同朋友都唔飲酒,所以揀咗汽水。餐廳一共有四款汽水選擇,分別係可樂、韓國檸七、忌廉鮮奶,同埋蘆薈樂。即係大家平日喺便利店超級市場見到嘅罐裝飲品,一模一樣。
☺️整體而言:
1. 餐廳座位舒適寬闊,可以安坐享受食物。枱與枱之間保持一定距離,感覺良好。
2. 侍應服務快,細心且有禮!主動協助單車收納,適當時添水。對於查詢都好有耐性咁解答。
3. 小編應為呢間餐廳最好食嘅都係炸雞,新鮮製作!炸雞有一定水準。
CHIMAC
電話: 35656068
地址:沙田科技大道西5號白石角香港科學園一期企業廣場地下S017號舖
#香港食好西 #科學園 #炸雞 #韓國菜 #香港 #野生代言人