2012-01-03
12月23日同朋友一齊出左去灣仔食聖誕大餐.我地本來係想約24號的,但係有一個朋友屋企有點事所以改早一天,好彩這裏都唔係好FULL的,所以都可以改到期.我地訂左8點,其實已經兩年冇嚟到,上次嚟已經係09年24號的晚上,但今年的人多左好多,我記得上次嚟都冇咩人,仲未FULL的,但今年23號都FULL晒啦.今次有七個人,我地點左:先有一份頭盤係多士,有些蕃茄粒及青瓜粒等,可以配生蒜及牛油,生蒜都好香不過辣左少少每人一個雜菌湯這個湯好香好濃,好味喎,唔會太漏,但係好重菌味有一個朋友則叫左雜菜湯,都好濃架,我見個顏色都係好深色,應該好足料PAMA HAM配哈蜜瓜哈蜜瓜好甜,火腿唔會好咸,但都幾香,份量都唔少架,每人可以食到一小份的四季PIZZA四格唔同口味的PIZZA,都幾特別,個PIZZA好薄的,好香脆,我食果種味道唔知係咩,好咸,好似係一些風乾既腸仕應推介左另一個PIZZA都幾好味,我唔記得叫咩名,不過上面有些芝士肉碎....四式芝士意大利飯這個非常重芝士味,好漏,只可以食少少唔係實食唔到其它嘢.有一些合桃係面度的,鍾意食芝士的人一定愛死佢炭燒豬扒份量都唔細,好香,朋友話好似牛扒咁,可能係
今次有七個人,我地點左:
每人一個雜菌湯
這個湯好香好濃,好味喎,唔會太漏,但係好重菌味
PAMA HAM配哈蜜瓜
四季PIZZA
四式芝士意大利飯
炭燒豬扒
份量都唔細,好香,朋友話好似牛扒咁,可能係炭燒所以個顏色都好似牛,味道都幾好,唔會燒到好濃及冇晒水份,加埋些檸檬汁都好味的呀!
有一些蕃茄,沙律及薯條做配菜
另外有一個合桃薯仔蛋,朋友話好想試,原來係細細粒的麵枌團,好似年糕的口感,都幾得意呀,不過都幾漏的,這款有幾種味道選擇的.
我地都唔記得左叫酒添呀!!
一路坐一路傾計,餐廳的裝飾及佈置跟之前一樣,好有聖誕氣氛,燈光昏暗,有好情調,我地坐左好耐仲交換埋禮物映埋相先走呀!
食到最後得番我地一枱炸...好彩佢冇限時!!