2018-01-01 313 瀏覽
今日去咗西貢行山, 大約六點鐘就去返西貢市中心, 話曬今日都係12月31號, 實在唔想同其他人喺市區迫, 所以就決定早啲六點鐘喺西貢附近搵餐廳食飯。 西貢除咗出名泰國嘢食同買海鮮之外, 西餐嘅選擇都唔少, 我哋睇咗幾間餐廳, 最後決定去一間比較新嘅餐廳食晚飯。我哋最後order咗fish n chips同埋牛柳。 比較想提一提嘅係個fish n chips, 如下圖所示, 佢嘅魚柳唔係特別大塊, 就係碟上面兩舊, 右邊綠色嘅係豆蓉, 喺英國比較common嘅食物, 下邊就係薯條。 首先雖然個炸魚唔係特別大舊, 感覺上好似唔係好抵食, 不過切開嚿炸魚, 佢入面啲肉炸完都仲係好滑, 而且佢係用雪魚嚟整( 我所指嘅雪魚唔係雪藏嘅魚, 係魚類嘅一種), 都算係比較正統嘅做法。 佢啲炸粉唔會好厚, 所以成塊食曬都唔會有好大嘅罪惡感。 佢下面啲薯角 連埋薯皮嚟炸,口感比較好。另外仲叫咗牛柳, 我哋嘅選擇係medium, 切開牛肉入面有少少紅色, 不過個人感覺可以再生少少, 味道都算係唔錯。( 本身影咗相,但唔知點解upload唔到上嚟) 不過感覺上呢兩個main course 薯角嘅比重比較大,

fish n chips

不過感覺上呢兩個main course 薯角嘅比重比較大, 唔知係唔係成本問題呢,哈哈。 不過比較起嚟我覺得炸魚薯條 個味道比較好, 都係值得一試嘅選擇。
fish n chips