2019-06-03
自從轉工來到鰂魚涌後,放工時間都好少會留在這區,放工只想盡快離開,遠離這個地方,尋回自己的樂趣。但今日就迎來「難得」的一次,因為要OT,所以就搵番間好少少既餐廳去為自己打打氣。就在太古城中心四圍逛的時候俾我發現到呢間西餐廳。餐廳名為GlassHouse,但其實餐廳內的Glass 不多,反而 Grass 更多,看肥綠油油的青草樹葉裝潢,也令自己的心情得以放鬆。餐廳都幾大間,座位夠多,但人流也不少,平日時間大約7:00 到達也已經有不少人先行入座。餐牌夠大本,選擇繁多,而且價錢也很貼地,就在選擇菜式的同時俾我偷聽到旁邊的客人好像有用Eatigo 訂位,所以可以有discount,即刻開番個app出黎望望,果然最高優惠可達至5折! 真係超抵,下次一定要記得先行訂座!Espresso Coconut $128飲品我點了這個比較有特式的Cocktail,單是賣相已經值90分。成份有Vodka,espresso,Coconut milk,Kaulua,和Sugar Syrup,單是看這個成份已經可以想像到係好清甜既味。飲落佢既咖啡味好出,個texture好creamy,有D似affogato 既感
就在太古城中心四圍逛的時候俾我發現到呢間西餐廳。
Espresso Coconut $128
飲落佢既咖啡味好出,個texture好creamy,有D似affogato 既感覺,咖啡味蓋過佐大部份既 Vodka 酒味,鐘意飲咖啡既人士必定喜歡,亦都因為太好味,所以飲飲下都幾易醉。
另一個好吸引到我既亮點係椰子殼既底部調酒師特別加了一塊超大既冰塊,令到杯 Cocktail 可以keep 住個 frozen 感但又唔會因為直接落冰咁令杯飲品變淡,非常體貼,而且因為塊冰夠大夠厚,所以溶得好慢,我食完成餐飯佢都未溶哂!
Healthy Fruit Salad $128
小食方面,我被那個鋪滿生果既圖片所吸引住,而來到既實物亦都和圖片上的一樣澎湃。
面頭上有大量既新鮮生果,包括藍莓,芒果,西瓜,奇異奇,和士多啤梨,每一款也是我所愛,另外會兩碗花生Nuts 可以放埋落沙律一齊食。
而生果下面既就係沙律菜,其實食哂呢碗水果沙律菜都已經半飽啦,而且感覺自己健康佐好多。
呢碗水果沙律絕對可以令喜歡健康,鐘情運動既朋友對它一見鐘情。
XO Lobster $228
主食我地就揀佐呢個比較特別既中西合壁,西式既龍蝦配上中式既鐵板炒麵,非常特別。
店員會拿鐵板來到我們面前才把醬汁灑上,讓我們感受那份吱吱喳喳既熱力,好似以前細個去食鐵板餐一樣,充滿氣勢。
XO醬汁唔算太多,喜歡多醬既朋友可能要問店員多拿一些,炒麵去脆卜卜既,加入一點醬汁再一塊一塊咁食,非常爽口。
龍蝦比想像中來得多,肉質好挺身,咬落彈牙好好味,而蟹鉗部份要自己處理,食埋D肉唔好浪費。
Vanilla Souffle $98
甜品選了這款梳乎里,製作需時所以我地都有早15分鐘就叫定店員準備啦。
個份量都幾大,Vanilla 汁係我地自己加既,咁就唔會喺上枱既過程整淋佐個Souffle ,個Soufflie食落Soft而又帶質感,唔會好甜而蛋味又好夠濃,好好味。