2018-03-23
玩cooking mama就玩得多,今次可以同家姐黎玩真人秀。我地都係日本旅遊的die heart fans,鍾意日本好functional,食買玩都可以滿足晒,黎花丸都可以頂下癮。小丸燒和御好燒有好多花款,很有新意,仲有炒麵和燒肉食。富士蘋果小丸燒 ($78)富士蘋果、天華、紅姜,加章魚粒 $15。跟住guideline自己整takoyaki,staff會不時過黎睇進度,有很多技巧,如何用兩支竹簽把丸子反轉和倒蛋漿。一邊燒就聞到紅姜的氣味,肚子就一直在叫。雖然不是燒得很完美,但還是覺得很美味,跟在大阪吃的一樣,又可以食又可以玩,一舉兩得。章魚也算大粒,富士蘋果爽口清甜,oishi!大家可根據自己口味,落小丸燒醬和蛋黃醬,又可以喪加青海苔。四重芝士麻糬御好燒 ($108)大大碗的材料,有紅蘿蔔條、櫻花蝦、紅姜絲、天華、麻糬粒、芝士、椰菜、蔥和雞蛋,先把所有材料拌勻,然後倒入熱平底鍋,每邊等3、4分鐘。一邊燒的時候,發現隔離枱有日本人來做御好燒喔!大板燒要一直用鏟子往中心推,令到燒餅膨膨的,還好家姐看卡通的時候學到,我就可以坐享其成。大功告成,很有滿足感!燒好之後,可以放專用的御好燒醬、
一邊燒就聞到紅姜的氣味,肚子就一直在叫。
大家可根據自己口味,落小丸燒醬和蛋黃醬,又可以喪加青海苔。
四重芝士麻糬御好燒 ($108)
大功告成,很有滿足感!燒好之後,可以放專用的御好燒醬、蛋黄醬和柴魚碎。
切開後有很多芝士拉絲,口感非常不錯,麻糬有嚼勁,椰菜爽脆,味道很地道,超美味der!
花丸梅子梳打 ($32)
有兩大粒原顆梅,很濃的梅味,別家都只給一顆,cp值很高。
鹿兒島牛柳粒 ($48/100g)
濃濃的肉香味一直不停,牛柳粒超肥美,肉汁滿滿,相當有質素。
燒肉可以加$28白飯和飲品做套餐。原味已經好好食,附自家製醬汁和柚子醬,令到味道更豐富。
花丸原隻燒魷魚($78)
魷魚很新鮮又大隻,邊燒邊聞到海鮮味。
厚厚的肉爽口又彈牙,自家製醬汁跟海鮮很配!