2017-12-20
片皮鴨係我最愛嘅菜式之一,不過如果想食全隻並由師傅新鮮熱辣切出嚟香港選擇確實唔多,而且亦要夾到成班朋友一齊分享亦唔容易。難得一班舊同學飯局聚舊,我約埋大家一試呢間「古琴雅苑」,齊齊「片片去」。因為OT搞到去到大家已經拍版點晒菜,好彩坐低有啖茶飲,極鍾意政瑰茶嘅我估唔到呢度有瑰荔堂煌 ( 玫瑰荔枝茶 ),相當驚喜之餘味道亦不錯。坐低無耐前菜即刻上場,呢道揚州水晶肉係我第一次食,口味偏鹹,適合「重口味」朋友。呢道 花雕醉雞不過不失,雞肉能展現出醇香酒味,雞肉亦算滑。名物上場!人人即刻相機食先!每隻鴨都係用明爐烤製,一出爐就會即刻去到大家枱上然後師傅即席片皮。第一碟係先食燒到透身嘅「一口酥」,點埋砂糖可算係入口即溶。然後師博足足片咗大約10-15分鐘先「片完」整隻鴨,當然大家等唔到,師博完成一碟後已經俾班餓鬼連皮搶食。每塊皮都極薄,而且貼心地配上薄紙等你唔洗用手拎皮。醬汁方面,除咗傳統嘅烤鴨醬、京葱、青瓜,餐廳更有自製黃梅醬,配哈蜜瓜食口感非常香甜。食完主打又嚟一道我的最愛 - 「風味松子魚」,外型不但美觀,甜酸汁做得極度出色,加埋外層炸到恰到好處,內裡能夠保持魚肉鮮嫩,唔洗3分鐘即刻被大家
呢道 花雕醉雞不過不失,雞肉能展現出醇香酒味,雞肉亦算滑。
食完主打又嚟一道我的最愛 - 「風味松子魚」,外型不但美觀,甜酸汁做得極度出色,加埋外層炸到恰到好處,內裡能夠保持魚肉鮮嫩,唔洗3分鐘即刻被大家清空!
小籠包每籠6個,底層貼心地加上蘿蔔片令夾起時唔會痴到張紙,內裡湯汁豐富,不過不失。
紅燒肋排不但賣相好睇,而且非常入味,燭火保溫令冬天食嘅時候更暖入心。
另一推介醬炒年糕蟹,蟹肉肉厚有鮮味,配埋惹味醬汁,連年糕都即刻被大家搶食一空。