2020-10-22
同事早兩日去左灣仔會展廣場 - 大都淮揚中菜品嘗2皇1后大閘蟹套餐,返到公司讚口不絕,大讚啲大閘蟹超晒班,爆晒膏;平時最鍾意周圍搵好嘢食嘅我,聽倒即時就心郁拎起個電話卜位啦🤣。同事仲比左張$50現金卷我,佢話以云閃付銀聯二維碼埋單,消費滿$500以上就有一張🤗,我另一位同事千叮萬囑我記得用云閃付埋單,攞張$50現金卷比佢下星期用😂。餐廳地方非常濶落,枱與枱之間都有一段隔距,酒店式嘅裝潢格調高尚,擺放枱上面嘅餐具乾淨整齊。我同家姐電話預訂左$498大閘蟹餐(已包茶芥同加一服務費)仲可享用陳年花雕皇,花雕皇上枱仍帶微暖,入口味道醇厚帶甜,同大閘蟹非常匹配。侍應先每人送上生果、冷盤、熱湯、蟹粉小籠包;🍈🍍生果:已預先切粒,一口一粒,大細剛好;冷盤 :🥢燈影魚片 - 魚片真係切得非常薄,以炸嘅方式炮製,炸得脆卜卜,望落晶凝通透,蘸上蜜糖同芝麻,更加香口。🥢冰宮肴肉 - 以豬腱肉制成豬肉凍,入口Q彈,口感清新;🥢雪燕菊花豆腐羹 - 豆腐切成幼絲,在湯內像菊花般散開,刀功相當精湛,湯中加入雪燕,另整個豆腐羹立即升格,變成上等佳餚。🥢蟹粉小籠包 - 我比較鍾意放涼些小,蘸些小醋汁,整個一啖放入口,直
侍應先每人送上生果、冷盤、熱湯、蟹粉小籠包;
🍈🍍生果:已預先切粒,一口一粒,大細剛好;
冷盤 :
🥢冰宮肴肉 - 以豬腱肉制成豬肉凍,入口Q彈,口感清新;
🥢蟹粉小籠包 - 我比較鍾意放涼些小,蘸些小醋汁,整個一啖放入口,直接咬爆外皮,另鮮湯一滴不漏,全部係口腔蕩漾😋。
主角出場🦀🦀,每人先送上1皇1后黃毛金爪大閘蟹,蟹公約五両重,蟹乸大約都有三、四両。蟹公嘅膏色澤淡黃,蟹膏較黏口香甜;蟹乸係食黃,蟹黃色澤帶紅,比較厚實甘香,全部剝開都爆晒膏😋。當客人完成1皇1后後,侍應才送上第三隻公蟹🦀讓食客慢慢品嘗。
完成2皇1后後,侍應送上一杯熱薑茶,可以驅除食大閘蟹嘅寒涼。
🍤雪埋紅手鮮蝦 - 蝦肉入口爽口、鮮甜彈牙;
🍝鮑魚蔥油拌麵 - 鮑魚厚實彈牙有口感,慢慢咀嚼後,濃濃鮑味直衝味蕾;拌麵軟硬適中,拌勻蔥醬油一齊食,蔥香撲鼻。
最後嘆埋碗洋意米芝麻湯圓,完美一餐劃上完美句號。
整齊黎講,以$498套餐嘅價錢,食倒咁高級環境、高質食材、廚師精湛刀功、非常殷勤嘅服務態度,CP值超高👍🏻真心比讚👍🏻。