2018-12-14 118 瀏覽
上網見到好多人都去整小丸子同大板燒,上網見到依間花丸係新開介紹都唔錯,甘岩見到有新套餐推出就book 台黎試下喇。新套餐係蒸氣海鮮鍋,除左海鮮之外仲會包一份小丸子,依排天氣甘凍岩晒喇。依個套餐係需要至少提早一日訂位嫁,因為老闆想每日提供新鮮海鮮比客人。我地去到已經預留左台比我地,早到15分鐘都可以馬上入坐。店員為我地介紹套餐有咩海鮮,然後先續一上菜。頭盤係阿根廷紅蝦刺身,好大隻超級鮮甜,肉質彈牙,老闆特別調製左一個加入蛋黃醬嘅芥末鼓油,味道好夾,帶點蛋黃醬嘅蛋香,有創意。生猛海鮮出場喇~首先係鮮飽魚、象拔蚌、花甲同埋海蝦,店員詳細講解每樣海鮮要蒸幾耐,幫我地放入爐。係等食其間,我留意到蒸爐下面係一個粥底黎嘅,套餐係冇包嘅,係老闆送比我地試嘅,因為蒸嘅過程海鮮嘅精華可以滴落粥底,最後就會有一個鮮甜嘅粥可以食喇。蒸2分鐘象拔蚌就食得喇,象拔蚌超級鮮甜,完全唔洗點任何醬料,而且好爽口。鮑魚係九孔鮑魚黎嫁,夠大隻,肉地厚啖啖肉。花甲同海鮮一樣甘鮮甜,花甲好肥美,蒸完都好大隻。到主角喇~大大隻波士頓龍蝦同越南膏蟹,上台仲識郁架,超生猛,未食先興奮。龍蝦蒸嘅時間需要長啲的,店員不時都會黎幫下手,目

龍蝦蒸嘅時間需要長啲的,店員不時都會黎幫下手,目標係讓客人食到最好味嘅口感,所以我地係食到鮮甜暴汁嘅龍蝦,真係好味到咸出黎😂而且好多膏,又鮮甜又濃蝦膏味😋
越南膏蟹真係無改錯名,名副其實多膏到暴,蟹肉飽滿,連埋蟹膏一齊,真係無得輸👍🏻好食到停唔到口😍
食完海鮮仲有蒸美國頂級肥牛同日本豬腩片,肥牛好重牛味,油花多入口即溶,豬腩片都唔輸蝕,好香肉味,一層肥肉一層廋肉,口感豐富。
最後我地以朱古力麻薯作完結,依款都係新菜式黎嫁,店員教我地點樣製作,我地好比心機學,先發覺係唔容易嫁,燒嘅火力同時間要控制得岩岩好,反呀轉呀,終於完成大作💪🏻
唔好聽個名覺得佢好甜,但一啲都唔甜。
一邊整嘅時候已經聞到好香朱古力味,食落係咸甜咸甜,一啲都唔膩,麻薯同小丸子粉醬都係咸咸地,就因為甘先突出到朱古力嘅香甜。
而朱古力嘅甜度偏低嘅黑朱古力,所以係一啲都唔會過甜,而係咸咸地甜甜地,好岩最尾當甜品
套餐包左飲品係可爾必思梳打兩杯,有五款口味,我同朋友試左青提子同菠蘿口味。
想食嘅朋友仔記住至少提早一日訂位食依個「花丸蒸氣火鍋」。
  • 花丸蒸氣海鮮鍋
  • 朱古力麻薯小丸子