2016-07-22
呢個係琴晚既晚餐,係早前Yahoo團購團反黎,$290包含:$400 Cash Coupon、2杯精選特飲、2件精選蛋糕甜品、Homeless $50coupon。圍反條數,都抵啊,睇過其他comment都唔錯,所以決定一試。《Salt Recipes 》講真,位置對於我地呢啲九龍人都算唔方便啦,哈哈,不過勝在食物同服務搭夠! #SaltRecipes 位於元朗Yoho Mall 形點一期 2/F,位置有點小偏僻,要經Homeless直入到尾先見到既一個corner位。因為有點小塞車既關係,由原定時間7pm改為7:15pm,職員都好好幫我改左,去到由職員帶位到近窗位,但係佢地話坐張4人枱梳化位會舒服啲,嗯!好貼心⋯⋯黎到之後職員放低餐牌,我地望左陣心大心細都唔知食咩好,因為樣樣都好似好得咁!唔知係咪發現左我地諗唔掂食咩,佢地就黎介紹下,佢地推薦我地單點,因為Coupon包飲品同甜品,如果叫set就會double左,所以我地都決定單點!最後兩條友仔就叫左個:蒜炒蜆 香菜香草、松露忌廉牛肝菌菇飯、茉莉花烤芬蘭春雞。蒜炒蜆 香菜香草 :香菜唔係我個味~除左呢個之外啲蜆有啲沙,但個汁好好味。
《Salt Recipes 》
因為有點小塞車既關係,由原定時間7pm改為7:15pm,職員都好好幫我改左,去到由職員帶位到近窗位,但係佢地話坐張4人枱梳化位會舒服啲,嗯!好貼心⋯⋯ 黎到之後職員放低餐牌,我地望左陣心大心細都唔知食咩好,因為樣樣都好似好得咁!唔知係咪發現左我地諗唔掂食咩,佢地就黎介紹下,佢地推薦我地單點,因為Coupon包飲品同 甜品,如果叫set就會double左,所以我地都決定單點! 最後兩條友仔就叫左個:蒜炒蜆 香菜香草、松露忌廉牛肝菌菇飯、茉莉花烤芬蘭春雞。
蒜炒蜆 香菜香草 :
香菜唔係我個味~除左呢個之外啲蜆有啲沙,但個汁好好味。
呢個飯可以話cp值甚高,雖然價錢中上$135,但每粒飯都有濃濃既牛肝菌味!!!!正到不得鳥
隻燒春雞都燒到皮脆但未至肉嫩,要挑剔既話就會係啲肉唔夠嫩身,但都保持到juicy既,但茉莉花味欠奉。
味道唔錯,用桃肉打碎,加埋薄荷葉成杯野飲都變到好fresh,但有點細杯,唔夠飲。
藍莓小清新,但係餅底太厚,成舊食落好滯,如果芝士蛋糕加址反啲檸檬皮就好啦!
一流服務,你食完個頭盤(蜆)佢就會換一隻碟比你,重會好貼心咁留意夠唔夠水飲,同埋進食程度再上甜品,係窩心既
整體:
價錢略貴、但值得既,慶祝紀念日/生日都可考慮,無揸車既朋友會比較麻煩、位置麻麻地,整體cp值中高。
大胃王朋友仔,可考慮食set,食物比較精緻,食set會抵啲。
下次再去應該都係會等團購,無就...擇日重賽啦!!!