2023-01-15
差唔多每次出街食都係食日本菜,西餐。。。😂今日突然有 d掛住香港地道家常小菜😝,估唔到旺角開左間元朗老字號餐廳,當然要入去食吓啦😆🌟生滾艇仔粥 配香煎蘿蔔糕 & 熱奶茶 (下午茶餐) $38呢度出名食粥,一場黎到點可以唔叫返碗黎食呢☺️?艇仔粥用料好豐富,入面有魷魚、花生、豬皮等等😋,d粥煲得超綿滑,味道鮮甜👍!蘿蔔糕有兩件,外皮香脆😜,蘿蔔蝦米味都幾重,唔錯😍!🌟XO醬叉燒炒蛋飯 配熱朱古力 (常餐) $58見好多食評都推薦佢,所以我又叫返碟黎試吓,果然名副其實🤩!叉燒好多塊,入口軟腍😋,而最有驚喜肯定係炒蛋,炒得非常嫩滑,keep到蛋汁🥰,加埋超惹味XO醬,撈飯食一流💯!必推!(但細食嘅朋友要注意嘅係飯量非常多,最好同人share食🤣~)🌟酥炸魷魚鬚 $58魷魚鬚份量頗多,又夠大條❤️,炸衣炸到金黃色,幾酥脆😉,但唔係好油膩,高質😝!🌟香脆炸大腸 $55外皮卜卜脆😚,爽口彈牙,清洗得好乾淨☺️!配埋酸酸地嘅醬汁仲正~🌟鮮蝦腸粉 $30腸粉滑溜,外皮較厚身😂,每條包住一至兩粒大大隻嘅鮮蝦,鮮蝦鮮甜彈牙😚🌟菠蘿咕嚕肉 $58味道酸酸甜甜,好開胃😉,咕嚕肉冇炸到太乾身,仲好大舊肉🤩!菠蘿又好清
蘿蔔糕有兩件,外皮香脆😜,蘿蔔蝦米味都幾重,唔錯😍!
🌟XO醬叉燒炒蛋飯 配熱朱古力 (常餐) $58
🌟酥炸魷魚鬚 $58
🌟香脆炸大腸 $55
🌟鮮蝦腸粉 $30
🌟菠蘿咕嚕肉 $58
味道酸酸甜甜,好開胃😉,咕嚕肉冇炸到太乾身,仲好大舊肉🤩!菠蘿又好清甜,正😁!