2022-06-05
由於時間嘅關係而附近沒有太多選擇之下,就決定行去最近嘅新屋苑搵食-「星馬茶室」。中午時間店舖都唔算多人,有卡位可以坐得舒服啲,食得安心啲打開午餐餐牌竟然有好多嘢想食喎海南雞飯拼馬拉藥材肉骨茶檳城傳統老鼠粉咖央鮮油多士(蛋黃)酥油餅配咖喱汁新加坡拉茶南洋咖啡海南雞飯拼肉骨茶,海南雞好滑,雞一啲都唔嚡,飯是香米飯,不是黃油飯,飯似有肉骨茶嘅味道,好食而碗肉骨茶唔會太重藥材味,仲有一條骨,好好啱我嘅口味老鼠粉即係我哋平時食嘅銀針粉,粉嘅面鋪左銀魚仔、花生🥜、蝦仁🦐肉碎同一隻雞蛋。粉嘅本身已好香醬油味,可能係黑豉油,將生雞蛋🥚拌埋一齊,蛋絲好似包住粉一齊咁,好味酥油餅其實係好普通,但佢嘅咖哩一樣香,唔太辣咖央多士我選擇左蛋黃味,但蛋黃味不太重,咖央唔會太甜,但件牛油多士可惜飲品就普通左啲,雖然係寫拉茶、南洋咖啡,沒有平時飲開星馬嘅咖啡奶茶咁甜,不知是否凍飲啦,好淡,唔夠香濃,或者應該飲熱至飲到真正味道。整體這間「星馬餐室」今日所食嘅嘢水準都很高,仲要價錢唔算貴,最衰佢唔喺我家附近,如果唔係可能會成為我嘅飯堂
中午時間店舖都唔算多人,有卡位可以坐得舒服啲,食得安心啲
打開午餐餐牌竟然有好多嘢想食喎
海南雞飯拼馬拉藥材肉骨茶
檳城傳統老鼠粉
咖央鮮油多士(蛋黃)
酥油餅配咖喱汁
新加坡拉茶
南洋咖啡
酥油餅其實係好普通,但佢嘅咖哩一樣香,唔太辣